Rkp:n Henriksson kehitys­yhteistyöstä: ”Emme tietenkään ole valmiita suuriin leikkauksiin”

Perussuomalaisten Riikka Purran mielestä ajatus, että kehitysyhteistyövaroista osa siirrettäisiin Ukrainan tukemiseen, voisi olla ”hyvinkin kannatettava”.

Rkp ei ole valmis suuriin leikkauksiin kehitysyhteistyövaroista, sanoo puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Hän kommentoi asiaa keskiviikkona saapuessaan hallitusneuvotteluihin.

Kehitysyhteistyövaroista on virinnyt keskustelua hallitusneuvottelujen toisella viikolla, sillä erityisesti perussuomalaiset ajaa niihin leikkauksia. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok) sanoi tiistaina, että valtion menoja arvioidessa ”myös kehitysapua pitää arvioida ja tarvittaessa leikata”.

Rkp:n Henrikssonin mukaan puolue haluaisi päinvastoin lisätä kehitysyhteistyövaroja.

”Emme tietenkään ole valmiita suuriin leikkauksiin. Haluaisimme lisätä kehitysyhteistyövaroja niin, että saavutamme 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.”

Henriksson totesi, että sodan vuoksi Ukrainaa joudutaan tukemaan vielä pitkään. Hänen mielestään se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki muu voidaan unohtaa.

Perussuomalaisten mielestä Ukrainan pitäisi olla Suomen antaman avun pääkohde. Puheenjohtaja Riikka Purran (ps) mielestä ajatus, että kehitysyhteistyövaroista osa siirrettäisiin Ukrainan tukemiseen, voisi olla ”hyvinkin kannatettava”.

”Varmasti neuvottelukysymys tämäkin. Mitä tulee Ukrainaan, luonnollisestikin kaikki täällä ovat sitoutuneita Ukrainan auttamiseen”, Purra sanoi mennessään hallitusneuvotteluihin.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on sanoi tiistaina, että puolue ajaa kehitysyhteistyövaroihin mahdollisimman suuria leikkauksia.

Kehitysyhteistyöstä kysyttiin myös kristillisdemokraattien puheenjohtajalta Sari Essayahilta. Hän tyytyi toteamaan, että kaikki puolueet pyrkivät neuvotteluissa edistämään omia tavoitteitaan.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat vetosivat tiistaina hallitusneuvottelijoihin kehitysyhteistyön puolesta.

Millainen painoarvo piispojen kannanotolla on kristillisdemokraateille?

”Kristillisdemokraatit ovat ainakin noteeranneet sen”, Essayah totesi.

Kristillisdemokraatit on aiemmin kertonut tavoittelevansa kehitysyhteistyövarojen nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Essayah on sanonut puolueen kantavan huolta erityisesti suomalaisten kansalaisjärjestöjen kautta tehtävästä työstä. Se kuitenkin arvostelee varojen antamista suoraan muiden maiden budjetteihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat