Hallituksenmuodostaja Petteri Orpon (kok) mukaan hallituksen syntyminen kokoomuksen, perussuomalaisten, Rkp:n ja kristillisdemokraattien välille näyttää todennäköiseltä. Hänen mukaansa puolueiden välillä on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä.
”Kaikki mahdollisuudet ja suurempi todennäköisyys on, että tämä menee maaliin”, Orpo kommentoi asiaa keskiviikkona Säätytalolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Tiedotustilaisuuteen osallistuivat Orpon lisäksi myös muiden hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puheenjohtajat.
Perussuomalaisten Riikka Purran mukaan puolueita yhdistävät markkinamyönteisyys ja se, että esimerkiksi yrittäjyyttä halutaan parantaa. Hänen mukaansa optimistisesti voidaan ajatella, että yhteisymmärrys joissain asioissa edistää vaikeampien asioiden neuvottelua.
Erimielisyyksiäkin toki on, mutta ilman niitä ei tarvittaisi neljää eri puoluetta, vaan yksi iso riittäisi, tiivisti kristillisdemokraattien Sari Essayah.
”On mahdollisuuksia kyllä, että hallitus kyllä syntyy”, totesi myös Rkp:n Anna-Maja Henriksson. Hän korosti sitä, että puolueiden neuvottelijat ovat tosissaan Säätytalolla.
Hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puheenjohtajat tapasivat keskiviikkona kaikkien kahdeksan eri aiheita käsittelevien neuvotteluryhmien kanssa. Tarkoituksena oli saada yhteinen tilannekuva siitä, kuinka pitkälle kukin ryhmä on neuvotteluissa edennyt.
”Olemme työmäärällisesti varmasti noin puolivälissä, keskimäärin”, Orpo summasi keskiviikon tilannekuvaa.
Vielä viime lauantaina Orpo oli todennut, että puolueiden kesken pitää katsoa, onko keskiviikon tiedotustilaisuudessa valmiutta kertoa joitakin yksittäisiä asioita julkisuuteen. Vaikka tuolloin Orpo sanoi itse kannattavansa tätä, varsinaisia uutisia tiedotustilaisuudessa ei kuultu.
Neuvotteluiden yleiskuvasta Orpo totesi, että eri neuvotteluryhmät ovat edenneet eri tahtia. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysasioita käsittelevässä ryhmässä asiat ovat vielä keskeneräisiä.
Perussuomalaisten Purra totesi, että puolueilla on sote-kysymyksistä samanlainen ja jaettu tilannekuva. Hänen mukaansa osa sotesta tarvitsee lisää tukea ja hallinnollisessa järjestelyssä on ominaisuuksia, joissa rahaa käytetään hieman väärin.
Sote-uudistuksesta päättäneessä edellisessä hallituksessakin mukana ollut Rkp:n Henriksson muistutti, että uudistus on ollut toiminnassa vasta neljä kuukautta.
Perussuomalaisten Purra tiivisti tiedotustilaisuudessa, että neuvotteluissa on kahdenlaisia haasteita: sellaisia, missä haasteet syntyvät puolueiden erilaisista linjoista ja sellaisia, missä ne syntyvät siitä, että rahaa ei ole riittävästi käytettävissä. Sote-asioissa kyse on Orpon mukaan jälkimmäisestä.
Orpon mukaan erilaisista linjoista johtuvista haasteista päästään neuvottelemaan kunnolla ensi ja sitä seuraavalla viikolla. Orpon mukaan silloin alkaa näkyä, päästäänkö hallitusneuvotteluissa maaliin helposti vai pitkittyvätkö asiat.
”Maahanmuutossa on aloitettu kuulemiset ja ensi viikolla ollaan tositoimissa. Sitä ei nyt enää voida välttää”, perussuomalaisten Purra nosti esimerkiksi ensi viikon neuvotteluista.