Ammattiliitto JHL varoittaa henkilö­kohtaisten avustajien lakosta pää­kaupunki­seudulla

JHL:n lakkovaroituksen tarkoituksena on vauhdittaa henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevan Heta-tesin työehtosopimusneuvotteluita.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL varoitti henkilökohtaisten avustajien lakosta pääkaupunkiseudulla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL varoittaa henkilökohtaisten avustajien lakosta pääkaupunkiseudulla kuun lopussa, ammattiliitto kertoo tiedotteessaan. Lakkovaroitus on annettu ajalle 25.–31. toukokuuta.

Tarkoituksena on vauhdittaa henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevan Heta-tesin työehtosopimusneuvotteluita. Heta-tesiä noudatetaan työsuhteissa, joissa vammainen henkilö itse tai hänen edustajansa toimii avustajan työnantajana ja hän on järjestäytynyt Heta-työnantajaliittoon.

”Työtaistelutoimet kohdistetaan kuitenkin myös järjestäytymättömiin työnantajamallin työnantajiin, jotta jatkossa yhä useampi henkilökohtainen avustaja saisi turvakseen työehtosopimuksen palkka- ja työehdot”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Työtaistelujen ulkopuolelle rajataan henkeä ja terveyttä uhkaavat tehtävät.

Henkilökohtainen apu on työtä vammaisten henkilöiden itsenäisen elämän ja itsemääräämisoikeuden vahvistamiseksi. Henkilökohtaiset avustajat ovat apuna arjen toiminnoissa avun käyttäjän kotona ja mahdollistavat muun muassa työnteon, opiskelun ja vapaa-ajan harrastustoiminnan, kuvaillaan tiedotteessa.

JHL jatkaa jo käynnistettyjä lisätyön, ylityön ja vuoronvaihtojen kieltoa sekä hakusaartoa koko maassa. Kielto laajenee koskemaan myös pitkiä työvuoroja koskevia sopimuksia, matka-ajan työ- ja lepoaikojen poikkeusten sopimuksia sekä ylityökorvauksesta poikkeamista koskevia sopimuksia.

Henkilökohtaisen avun järjestämisvastuu on hyvinvointialueilla.

”Suurin osa avusta tuotetaan kuitenkin työnantajamallilla, jossa vammainen itse on työnantaja avustajalleen ja hyvinvointialue rahoittaa työnantajana toimimisesta aiheutuvat kustannukset”, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.

Hänen mukaansa työehdot ovat huomattavasti heikommat kuin silloin, jos hyvinvointialueet tuottaisivat palvelun itse.

Huhtikuun lopussa päättyneellä Heta-tesin työehtosopimuskaudella henkilökohtaisen avustajan vähimmäistuntipalkka palkkaryhmässä A oli pääkaupunkiseudulla 11,47 euroa ja muualla Suomessa 11,31 euroa. Mikäli työtehtäviin sisältyy pysyvästi vaativia, esimerkiksi omahoidollisia tai kommunikaatioon liittyviä tehtäviä, vähimmäistuntipalkka oli palkkaryhmässä B pääkaupunkiseudulla 12,71 euroa ja muualla Suomessa 12,55 euroa.

Lakko kohdistuisi palkkaryhmän A tehtäviin.

JHL:n mukaan työnantajamallilla työllistyy yli 20 000 henkilökohtaista avustajaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat