Niinistö suur­lähettiläille: Meidän on uskallettava puhua myös rauhasta

Perinteisiä diplomaattipäivällisiä isännöineen Niinistön mukaan oikeudenmukainen rauha voi olla vain sellainen, jonka Ukraina voi hyväksyä.

Presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio vastaanottavat vieraita diplomaattipäivällisillä Presidentinlinnassa torstaina.

Presidentti Sauli Niinistö isännöi torstaina suurlähettiläitä perinteisillä diplomaattipäivällisillä Presidentinlinnassa Helsingissä.

Niinistö sanoi puheessaan suurlähettiläille, että Ukraina ansaitsee laajaa kansainvälistä tukea oikeutetulle itsepuolustukselleen taistelukentällä. Samalla Ukraina ansaitsee Niinistön mukaan myös laajaa kansainvälistä tukea etsiessään kestävää ulospääsyä sodasta.

”Oikeudenmukainen rauha voi olla vain sellainen, jonka Ukraina voi hyväksyä, sellaisena ajankohtana, joka on Ukrainan kannalta hyväksyttävä”, Niinistö sanoi.

”Näillä ehdoilla meidän on jo nyt uskallettava puhua myös rauhasta. Ei Ukrainasta, ei ilman Ukrainaa. Vaan Ukrainan kanssa.”

Ukrainassa käytävä sota rikkoo Niinistön mukaan vakavasti kansainvälistä oikeutta ja koko kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä.

”Tämä ei ole vain alueellinen kysymys tai länsimainen huolenaihe. Tämä on maailmanlaajuinen tragedia. Sen pitäisi yhdistää meitä, ei erottaa meitä”, Niinistö sanoi.

Edellisistä diplomaattipäivällisistä oli koronapandemian aiheuttaman tauon vuoksi ehtinyt kulua jo neljä vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat