Ohisalo: Kehitys­avulla voidaan estää globaalia etelää liittoutumasta Venäjän ja Kiinan kanssa

Vihreiden puheenjohtaja puolusti kehitysapua puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina.

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan Suomen käyttämät rahat kehitysyhteistyöhön ovat turvallisuuskysymys. Lännen antamalla kehitysavulla voidaan Ohisalon mukaan estää syntymästä tilannetta, jossa globaalin etelän valtiot liittoutuvat Venäjän ja Kiinan kanssa.

Kehitysavusta leikkaaminen on noussut esiin yhtenä säästökohteena Petteri Orpon (kok) johtamissa hallitusneuvotteluissa.

Ohisalo puolusti kehitysapua lauantaina puheessaan vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

”Kehitysyhteistyö ei ole mitään Kankkulan kaivoon heitettyä rahaa, kuten ainakin yksi hallitusneuvotteluissa mukana olevista puolueista näyttää ajattelevan”, Ohisalo sanoi.

”Toivon todella, että Säätytalolla ymmärretään kehitysyhteistyön arvo muuna kuin vain euroina. Se on turvallisuuskysymys.”

Ohisalo nosti esiin myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen tuoreen kannanoton, jossa piispat vetoavat kehitysyhteistyön puolesta.

Suomen kehitysyhteistyömenot olivat ulkoministeriön mukaan viime vuonna yhteensä 1,5 miljardia euroa. Viime vuosina menojen osuus on ollut bruttokansantuotteesta puolen prosentin luokkaa.

Hallitusneuvotteluissa mukana olevista puolueista perussuomalaiset ajaa mahdollisimman suuria leikkauksia kehitysyhteistyövaroihin. Sen sijaan Rkp ei ole valmis tekemään niihin suuria leikkauksia. Rkp haluaisi pikemminkin lisätä niiden tason 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Hallituksenmuodostaja Orpo sanoi kuluneella viikolla, että kun kaikkia valtion menoja käydään säästömielessä läpi, myös kehitysyhteistyön määrärahoja pitää katsoa sillä silmällä.

”Kyllä sieltäkin pitää voida leikata”, Orpo sanoi.

Lauantaina alkanut vihreiden puoluevaltuuston kokous kestää viikonlopun yli. Kokouksessa hyväksytään muun muassa vihreiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus­ohjelma.

Kyseessä on vihreiden nykyisen puoluevaltuuston viimeinen kokous. Se on myös toistaiseksi viimeinen puoluevaltuuston kokous, johon Ohisalo osallistuu vihreiden puheenjohtajana.

Puolue valitsee uuden puheenjohtajan ja puoluevaltuuston kesäkuun puoluekokouksessaan. Puheenjohtajaksi ovat jäsenäänestyksessä ehdolla kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Sofia Virta.

Puheessaan Ohisalo kehui kumpaakin ehdokasta.

”Molemmilla on loistavat edellytykset nostaa puolue uusiin kannatuslukemiin. Vihreät tulee samaan loistavan johtajan, siitä olen varma”, Ohisalo sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo (vas.) ja puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja Saara Hyrkkö vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Vaalitappion jälkeen vihreiden paikka on alkavalla kaudella todennäköisesti eduskunnan oppositiossa. Ohisalon mukaan tappiosta ei ole muuta tietä kuin ylös.

”Vaalitappiosta täytyy vain ja ainoastaan nousta. On päästävä tekemään enemmän ja paremmin. Paloa todellakin tarvitaan”, Ohisalo sanoi.

”Meillä on paljon asioita, joihin voimme itse vaikuttaa. Vihreiden voima on siinä, että olemme aina olleet liike ja verkosto, joka kokoaa erilaisista elämäntilanteista tulevia ihmisiä yhteen.”

Ohisalo näkee, että puolueen on jatkossa oltava vielä avoimempi uusille jäsenille.

”Mielestäni vihreiden katon on tulevaisuudessa oltava entistä korkeammalla ja seinien entistä leveämmällä”, Ohisalo kuvaili.

Ohisalo myös kiitti puoluevaltuuston jäseniä kuluneesta vaalikaudesta. Hänen mukaansa vihreät sai hallituksessa läpi muun muassa keskeisiä tasa-arvoon liittyviä tavoitteitaan.

”Menneellä hallituskaudella uudistettiin perhevapaat, translaki ja aborttilaki. Suomi on mielestäni tasa-arvoisempi maa kuin neljä vuotta sitten”, Ohisalo sanoi.

”Silti työtä riittää edelleen. Esimerkiksi vapaaehtoinen ja ei-kaupallinen sijaissynnytys olisi Suomessa laillistettava, jotta kaikkien perheiden lapsihaaveet voisivat toteutua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat