Demokraatti: Professoreiden mukaan presidentin kanslialla ollut liian iso rooli ulko- ja turvallisuus­politiikassa

Arvostelu liittyy kansainvälisen kriisinhallinnan niin sanotun JEF-yhteisön päämieskokouksiin, joissa Suomea edustaa presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin osallistuivat Münchenin turvallisuuskonferenssiin helmikuussa.

Kaksi valtiosääntöoikeuden professoria arvostelee Demokraatin haastattelussa tasavallan presidentin kanslian (TPK) roolia merkittävien ulko- ja turvallisuuspoliittisten päätösten valmistelussa.

Professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta ja professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta näkevät, että tällaisten päätösten valmistelu kuuluisi valtioneuvostolle.

Arvostelu liittyy kansainvälisen kriisinhallinnan niin sanotun JEF-yhteisön päämieskokouksiin, joissa Suomea edustaa presidentti Sauli Niinistö. Suomen ulkoministeriön mukaan kokousten kansallisesta valmistelusta vastaa Suomessa TPK.

Lisäksi professorit arvostelevat TPK:n valmistelevaa roolia taannoisessa Pohjoismaiden johtajien yhteisessä Ukraina-julkilausumassa.

Professorit katsovat, että merkittävien ulko- ja turvallisuuspoliittisten sisältöjen valmistelu sen sijaan ei kuulu TPK:lle. Kanslian valmisteleva rooli päätöksissä on professoreiden mukaan perustuslain esitöiden ja hengen vastainen.

Helsingin yliopiston Ojanen sanoo olevansa jopa huolissaan eduskunnan tiedonsaannista ja mahdollisuudesta osallistua ulko- sekä turvallisuuspoliittiseen päätöksentekoon.

Demokraatti on pääministeri Sanna Marinin johtaman Sdp:n pää-äänenkannattaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat