Yksityisen sosiaali­palvelualan sovittelu lopetetaan, lakot uhkaavat ensi viikolla osaa yksityisistä päivä­kodeista ja hoiva­kodeista

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelun jatkamiselle tai sovintoehdotuksen antamiselle ei ole nyt edellytyksiä. Ensi viikolla uhkaavat lakot, jotka koskisivat tiettyjä yksityisiä päiväkoteja ja ympärivuorokautisen palvelu­asumisen yksiköitä.

Päiväkotien lakon piirissä olisi muun muassa Pilke-, Verkanappulat-, Touhula- ja Norlandia-ketjuihin kuuluvia päiväkoteja.

| Päivitetty

Yksityisen sosiaalipalvelualan sovittelu lopetetaan, kertoi valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä maanantaina. Alaa uhkaavat ensi viikolla lakot, jotka koskisivat tiettyjä yksityisiä päiväkoteja ja ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä.

Valtakunnansovittelija kertoi tavanneensa yksityisen sosiaalipalvelualan osapuolia maanantaiaamuna. Osapuolten näkemykset ovat niin kaukana toisistaan, ettei sovittelun jatkamiselle tai sovintoehdotuksen antamiselle ole nyt edellytyksiä, twiitissä kirjoitettiin.

Sosiaali- ja terveysalan ammattiliitto Tehyn juristi Mirja Kinnunen totesi Twitterissä, että tilanne neuvottelupöydässä on edelleen hyvin hankala.

”Lakot alkavat 23. toukokuuta, jos ratkaisua ei sitä ennen synny”, Kinnunen kirjoitti.

Järjestöt ovat kertoneet lakkojen syyksi yksityisen sosiaalipalvelualan julkista sektoria pienemmät palkat.

Yksityisiä päiväkoteja koskevan lakon piirissä olisi esimerkiksi Touhulan ja Verkanappuloiden päiväkoteja. Varhaiskasvatuksen työnseisaus koskisi tiistain 23. toukokuuta ja keskiviikon 24. toukokuuta välisenä aikana alkavia työvuoroja, ellei sitä ennen päästä sopuun.

Päiväkoteja koskevan lakkovaroituksen ovat antaneet Ammattiliitto Jyty, Ammattiliitto Pro, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Toinen lakko koskisi tiettyjä ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla. Lakon piirissä olisi esimerkiksi Attendon, Mehiläisen ja Esperi Caren yksikköjä.

Lakko alkaisi tiistaina 23. toukokuuta ja päättyisi lauantaina 27. toukokuuta.

Tämän lakkovaroituksen on antanut edellisten lisäksi koko yksityisen sektorin Sote ry, johon kuuluvat Superin lisäksi Tehy ja Toimihenkilöliitto Erto. Sote ry edustaa yksityisen sosiaalialan neuvotteluissa näitä järjestöjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat