Purra: Hiilineutraalius­tavoite ”äärimmäisen typerää” ilmasto­politiikkaa – Orpo: ”Se on hänen näkemyksensä”

Rkp:n puheenjohtajaa Anna-Maja Henrikssonia pyydettiin kommentoimaan perussuomalaisten Riikka Purran lausuntoa, jonka mukaan tavoitteesta kiinni pitäminen olisi typerää. ”Sitten meillä on tässä maassa aika monta typerää myös elinkeinoelämän puolella”, Henriksson sanoi.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tiistaina.

| Päivitetty

Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 on ”äärimmäisen typerää ilmasto­politiikkaa”, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi tiistaina saapuessaan hallitusneuvotteluihin Säätytalolle. Hänen mukaansa tavoite ei tule toteutumaan.

Kun hallituksen muodostaja Petteri Orpolta (kok) kysyttiin näkemystä Purran lausuntoon tiedotustilaisuudessa tiistaina iltapäivällä, totesi Orpo, että ”se on hänen näkemyksensä”.

”Itse olen siinä vahvassa uskossa, että teknologiaa hyödyntämällä, markkinataloudella ja määrätietoisella työllä voidaan tavoitteeseen päästä. Yhteinen näkemys on se, että on löydettävä keinot, jotka eivät nosta arjen kustannuksia ja heikennä Suomen kilpailukykyä. Puolueilla on erilaisia lähtökohtia, ja työryhmissä näihin kysymyksiin haetaan ratkaisuja”, Orpo jatkoi vastaustaan.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toisti Purran kommentin jälkeen aamulla puolueensa kannan siitä, että tavoite on heille kynnyskysymys.

”Sitten meillä on tässä maassa aika monta typerää myös elinkeinoelämän puolella”, Henriksson vastasi, kun häntä pyydettiin kommentoimaan Purran lausuntoa hiilineutraaliustavoitteen typeryydestä.

Vaikka Purra kommentoi tavoitetta typeräksi, ei hän vaatinut, että siitä peruutettaisiin.

”Totta kai, mikäli pidetään poliittisen arvovallan vuoksi tästä yksittäisestä vuosiluvusta kiinni samaan aikaan, kun maailma ympärillä menee toiseen suuntaan, sille minä en tietenkään mitään voi”, Purra sanoi.

Purralta kysyttiin, eikö hän todella hallitusneuvotteluissa voi asialle mitään.

”Kuten olen sanonut lukuisia kertoja, vuosilukuihin kiinnittyminen puhtaasti siitä syystä, että sellainen on vain johonkin kirjattu, on äärimmäisen typerää ilmastopolitiikkaa.”

Purran mielestä tärkeintä on tulevana talvena saada riittävästi kohtuuhintaista energiaa. Hänestä päästövähennyksiä voidaan tehdä vain, jos ne eivät nosta arjen kustannuksia tai heikennä kilpailukykyä.

Tavoitteesta kiinni pitämisen linjalla on ollut jo aikaisemmin myös hallituksen muodostaja Orpo. Maanantaina hän kommentoi, että asiasta sovittiin mukaansa jo hallitustunnusteluissa, eikä siitä seuraavassa hallituksessa peruuteta.

”Kuitenkin niin, etteivät arjen kustannukset kohtuuttomasti kenelläkään nouse eikä kilpailukyky heikenny”, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Orpon mukaan ratkaistavia kysymyksiä ovat esimerkiksi jakeluvelvoitteeseen ja hiilinieluihin liittyvät kysymykset.

”Keinot ovat sitten eri asia.”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi tiistaina aamulla, että tarkka vuosiluku varmaankin tullaan määrittelemään neuvotteluissa. Essayah muistutti Juha Sipilän (kesk) hallituksen ajoista, jolloin hänen mukaansa hiilineutraaliuden suhteen puhuttiin 2040-luvusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat