Saarikko närkästyi vihreiden valtio­sihteerin kirjoituksesta HS:ssa: ”Tyylitöntä”

Ympäristöministeriön valtiosihteeri Terhi Lehtonen (vihr) arvosteli maa- ja metsätalousministeriön toimintaa Suomen hiilinielutavoitteissa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).

Bryssel

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on närkästynyt ympäristöministeriön valtiosihteerin Terhi Lehtosen (vihr) maanantaisesta Vieraskynä-kirjoituksesta Helsingin Sanomissa. Lehtonen kyseenalaisti poikkeuksellisen voimakkaasti maa- ja metsätalousministeriön toiminnan Suomen metsäpolitiikassa ja hiilinielutavoitteissa.

Lue lisää: Suomelle on jäämässä käteen massiivinen ilmastovelka

Saarikon mukaan kirjoitus on tyylitön, koska Lehtonen on osa toimitusministeristöä kuten Saarikkokin. Pääministeri Sanna Marinin (sd) toimitusministeristö hoitaa hallituksen tehtäviä uuden hallituksen nimittämiseen asti. Se hoitaa rutiiniasioita mutta ei tee enää poliittisia linjauksia.

”Yritän itse muistaa roolini toimitusministeristön ministerinä, ja käsittääkseni Lehtonen on toimitusministeristön valtiosihteeri. Minusta hän käytti melko järeää kieltä kirjoituksessaan ja tuli arvioineeksi toisen ministeriön hallinnonalan toimintatapoja tavalla, joka minusta oli tyylitöntä”, Saarikko sanoi tiistaina tullessaan EU:n valtiovarainministereiden kokoukseen Brysselissä.

Lehtonen sanoo HS:lle, että toimitusministeristö käytännössä pidättäytyy antamasta poliittista ohjausta tai edistämästä poliittisia kantoja. Lehtonen ei esimerkiksi myöskään osallistu tilaisuuksiin, joissa hän edustaisi Suomea.

”En näe, että kirjoitus olisi valtioneuvoston ohjeistusta vastaan.”

Lehtonen kirjoitti Vieraskynässä, että maa- ja metsätalousministeriö ei ole nähnyt tarpeelliseksi varmistaa Suomea vuositasolla velvoittavan EU-sääntelyn mukaisen nielutason toteutumista.

”Onko ministeriön metsäpolitiikka hyvän hallintotavan mukaista?” Lehtonen kysyi kirjoituksessaan.

Lehtonen kirjoitti myös, että Suomen nykyiset EU:n maankäyttösektorin ilmastotavoitteet perustuvat lainsäädäntöön, joka valmisteltiin pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana. Lehtosen mukaan tässä epäonnistuttiin.

”Suomen metsämaan vertailutason valmistelu meni täysin pieleen. Sipilän hallituksen kaudella loppuvuodesta 2018 komissiolle esitettiin hoidetun metsän vertailutasoksi hulppea 34,77 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöjä vastaava, puutuotteet sisältävä vuosinielu, jonka arvioitiin toteutuvan yhdessä päätä huimaavien 83,1 miljoonan kuutiometrin hakkuiden kanssa.”

Saarikon mukaan hiilinieluissa on syytä katsoa pidempää trendiä kuin vuosittaista nielujen kehitystä.

”Ilman muuta Suomella on edellytykset tehdä vieläkin parempaa metsäpolitiikkaa. Lehtosen ratkaisu taitavat olla kiellot ja rajaaminen ja metsänomistajien omaisuudensuojan heikentäminen. Minulle nämä ovat keskeisiä perusoikeuksia Suomessa, ja uskon että voimme paremmalla politiikalla vahvistaa metsänomistajien kykyä parempaan metsänhoitoon ja -kasvuun ilman, että esimerkiksi hakkuita tarvitsisi rajoittaa”, Saarikko sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat