Seuranta­ryhmä: Suomen kannattaa suhtautua ydinase­harjoituksiin varauksellisesti

Tuoreessa raportissa suositellaan, ettei Suomi luovu ydinräjähteiden maahan­tuonnin, valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen kielloista.

Seurantaryhmän mukaan on Suomen päätettävissä, millä tavoin se tukee Naton ydinaseisiin perustuvaa pelotepolitiikkaa. USS Barry -alukselta laukaistiin Tomahawk-risteilyohjus vuoden 2011 maaliskuussa Välimerellä, kertoo Yhdysvaltain laivaston verkkosivustolta ladattu kuva.

| Päivitetty

Suomen kannattaa suhtautua varauksellisesti Naton ydinaseiden käytön harjoituksiin ja niihin osallistumiseen, linjaa ydinasekysymystä käsitellyt seurantaryhmä tuoreessa raportissaan.

Suomen osallistumista ydinasehyökkäyksen harjoitteluun ei suositella. Harjoituksia ei myöskään suositella sallittavan Suomen ilmatilassa. Seurantaryhmän mukaan Naton tavanomainen asevoima muodostaa riittävän suorituskyvyn hyökkäysten torjumiseksi.

Lisäksi raportissa suositellaan, ettei Suomi luovu ydinräjähteiden maahantuonnin, valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen kielloista. Suomen liittyminen Natoon ei edellytä ydinenergialakiin kirjattujen kieltojen muuttamista.

Raportin mukaan Suomi voisi edelleen vahvistaa lakiin perustuvia kieltoja poliittisin julistuksin ja päätöslauselmin samalla tavoin kuin Islanti on tehnyt. Näin voitaisiin korostaa, ettei ydinaseita saa tuoda maahan missään olosuhteissa.

Seurantaryhmän tehtävänä on ollut arvioida ydinaseiden roolia ja niihin liittyviä turvallisuusriskejä Suomelle Nato-jäsenenä. Itsenäisesti arvioitaan ydinasekysymyksistä tekevän seurantaryhmän jäseninä on muun muassa poliittisen historian dosentti Erkki Tuomioja (sd) sekä muun muassa tutkija Aleksanteri-instituutista ja dosentti Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Raportin mukaan ydinaseista tulee väistämättä osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa. Seurantaryhmän mukaan on kuitenkin Suomen päätettävissä, millä tavoin se osallistuu Naton ydinaseisiin perustuvaan pelotepolitiikkaan tai tukee sitä.

Seurantaryhmä suosittelee Suomea edistämään keskustelua ydinaseiden käyttöön liittyvistä riskeistä ja riskien vähentämisestä Naton sisällä ja laajemminkin. Raportin mukaan Suomen tulisi myös pyrkiä edistämään ydinaseiden ensikäytön kieltoa Naton politiikkana.

Lisäksi Suomen tavoitteena tulisi seurantaryhmän mukaan olla kaikkien ydinaseiden poistaminen välittömästä laukaisuvalmiudesta.

Suomen pitkäaikaisena tavoitteena on ollut edistää ydinaseriisuntaa. Seurantaryhmän mukaan Suomen ei tule luopua tästä tavoitteesta Nato-jäsenyyden vuoksi.

Raportin mukaan Suomen tulisi vastedeskin suhtautua avoimesti ydinasekielto­sopimukseen ja osallistua tarkkailijana sen kokouksiin.

Oikaisu 19.5. kello 12.23: Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että työryhmään kuului tutkija Maanpuolustuskorkeakoulusta. Kyseessä oli dosentti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat