Halla-aho: Venäläisten kanssa tulisi noudattaa vasta­vuoroisuuden periaatetta

Aiemmin tällä viikolla Venäjän kerrottiin jäädyttäneen Suomen edustustojen tilit. Suomi on lähettänyt Venäjälle asiasta nootin.

| Päivitetty

Perussuomalaisten kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Venäjän tekemiä tilijäädytyksiä perjantaina hallitusneuvotteluihin saapuessaan.

”Venäjä on täysin odottamaton valtio, joka on avoimesti ryhtynyt gangsterivaltioksi. Mielestäni venäläisten kanssa tulisi aina noudattaa vastavuoroisuuden periaatetta”, Halla-aho sanoi Säätytalolla.

Aiemmin tällä viikolla Venäjän kerrottiin jäädyttäneen Suomen edustustojen tilit. Suomi on lähettänyt Venäjälle asiasta nootin.

Halla-ahon mukaan on ongelmallista, että Suomi noudattaa velvoitteitaan hyvin kirjaimellisesti samalla kun Venäjä ei noudata sopimuksia lainkaan.

Halla-aho ei tarkentanut, mitä hän kommentillaan konkreettisesti tarkoitti.

”Mielestäni temppuihin olisi järkevää vastata vastavuoroisuuden periaatteella”, hän toisti.

Venäjä jäädytti huhtikuun lopulla Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Pietarin-pääkonsulaatin venäläiset pankkitilit.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi keskiviikkona, että tilien jäädyttämisessä kyse on vastatoimesta. Zaharovan mukaan Venäjän edustustot Suomessa voivat käyttää tiliä enää vain yhdessä suomalaisessa pankissa.

Venäjä on tarjonnut Suomelle mahdollisuuden käyttää Venäjällä VTB-pankkia edustustonsa arkipäiväisen toiminnan varmistamiseksi. Sen käyttäminen olisi kuitenkin mahdotonta, koska pankki on EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Halla-aholta kysyttiin, onko Venäjä ollut esillä parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa.

”On ollut maanpuolustuksen osalta paljonkin esillä. Liittyen esimerkiksi siihen, millaiseen lähitulevaisuuteen suomalaisten on syytä varautua.”

Halla-aho istuu neuvottelupöydässä, jossa käsitellään muun muassa ulko- ja turvallisuus­politiikkaan liittyviä kysymyksiä.

”Näissä kysymyksissä puolueiden välillä ei ole kovinkaan syviä erimielisyyksiä, yksityiskohdista on toki vaihtelevia näkemyksiä.”

Suomi sai jo 27. huhtikuuta tiedon siitä, että Venäjä on jäädyttänyt edustustojen tilit. Suomen ulkoministeriö ei kuitenkaan tiedottanut asiasta vedoten siihen, että tilanteen selvittäminen on kesken.

Asia tuli julkisuuteen vasta keskiviikkona HS:n uutisoitua siitä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi hallitusneuvotteluihin mennessään, että hänestä asiassa ei olisi pitänyt olla mitään salattavaa.

”Avoimuus on mielestäni äärimmäisen tärkeä yhteiskunnallisen keskustelun lähtökohta”, hän vastasi HS:n kysymykseen siitä, tulisiko tällaisesta asiasta tiedottaa jos kristillisdemokraatit olisivat hallituksessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että tiedottamista pitää harkita tapauskohtaisesti, kun kyse on turvallisuuspolitiikkaan liittyvistä seikoista. Hän totesi, ettei hänkään ollut saanut tietoa tapahtuneesta etukäteen.

Itse hallitusneuvotteluista Purra totesi, että neuvotteluissa alkaa olla jäljellä enää hankalia asia­kokonaisuuksia. Esimerkiksi perussuomalaisille tärkeä maahanmuutto on Purran mukaan ”erittäin vaiheessa”.

Hän muistutti, että maahanmuuton kiristäminen on perussuomalaisille kynnyskysymys.

”Ilman selkeitä muutoksia suomalaiseen [maahanmuutto]politiikkaan hallitusta ei tälle pohjalle synny.”

Purra kommentoi perjantaiaamuna myös valtiontalouden ja soten neuvottelu­tilanteita. Hänen mukaansa valtiontaloudelle asetetuilla raameilla on ollut erilainen vastaanotto eri neuvottelupöydissä.

Purran mukaan soten kohdalla tärkeää olisi vähentää lakisääteisten tehtävien määrää.

”Uskoisin, että maaliin päästään.”

Osa neuvottelupöydistä oli koolla myös helatorstaina. Kristillis­demokraattien Essayah ei perjantai­aamuna osannut kommentoida, missä soteen liittyvissä asioissa neuvotteluissa oli torstaina mahdollisesti menty eteenpäin.

Essayahin mukaan tulevan hallituksen tavoitteena on parantaa sote-palveluita.

”Nyt tässä vaiheessa erilaiset strategiat on alueilla valmistuneet, ja tämä on nyt tietenkin yhteistyötä alueiden ja valtionhallinnon kanssa.”

Essayahin mukaan toistaiseksi on hankala arvioida, missä prosentuaalisessa vaiheessa hallitusneuvottelut tällä hetkellä ovat.

Hän toteaa, että vuoden 2011 hallitusneuvotteluihin verrattuna asiat ovat tällä kertaa edenneet jouhevammin.

”Tietty organisoituminen näkyy tässä, alajaoksille on osattu palastella oikeat tehtävät.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat