Valtiovarainministeriö kieltäytyy luovuttamasta medialle useita hallitusneuvotteluihin toimittamiaan asiakirjoja. Esimerkiksi virkamiesten vastaukset hallitusneuvottelijoiden erilaisiin selvityspyyntöihin eivät ministeriön mielestä ole julkisia.
”Ministeriössä on laadittu ja toimitettu hallitusneuvotteluihin myös asiakirjoja, joiden työstäminen jatkuu ministeriössä. Nämä asiakirjat eivät vielä ole lopullisia ja julkisuuslain 6 §:n 5 kohdan tarkoittamalla tavalla käyttötarkoitukseensa valmiita itsenäisiä kokonaisuuksia. Ministeriö ei tämän vuoksi luovuta näitä asiakirjoja tässä vaiheessa harkintansakaan perusteella”, valtiovarainministeriön vastauksessa Helsingin Sanomien tietopyyntöön sanotaan.
Esimerkiksi oikeusministeriö näyttää tulkitsevan julkisuuslakia eri tavoin. Se on julkistanut oma-aloitteisesti vastauksiaan hallitusneuvottelijoiden kysymyksiin ja selvityspyyntöihin.
Oikeusministeriön julkistamista asiakirjoista on käynyt ilmi muun muassa, että hallitusneuvotteluissa on pohdittu kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevien lakipykälien muuttamista. Myös muut ministeriöt ovat luovuttaneet aineistojaan vastauksina tietopyyntöihin.
Julkiset asiakirjat ovat medialle ja suurelle yleisölle käytännössä ainoa väylä saada tietoa hallitusneuvottelujen sisällöstä. Neuvottelijat eivät kerro neuvottelujen sisällöstä julkisuuteen juuri mitään.
Valtiovarainministeriö vetoaa siihen, että neuvottelujen sisältöön liittyvät asiakirjat ovat keskeneräisiä. Julkisuuslain mukaan julkiseksi tulee ”tutkimus ja tilasto sekä niihin verrattavissa oleva yleisesti merkittävän ratkaisun tai suunnitelman esillä olevia vaihtoehtoja, niiden perusteita ja vaikutuksia kuvaava itsenäisen kokonaisuuden muodostava selvitys, silloinkin kun se liittyy muuten keskeneräiseen asiaan, kun se on valmis käyttötarkoitukseensa”.
Myös esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet pyrkivät välttämään työperäisen maahanmuuton tulorajojen kiristämistä koskevan ehdotuksensa julki tulemisen nimeämällä muistion keskeneräiseksi luonnokseksi. Toiset saman ministeriön virkamiehet kuitenkin katsoivat, että hallitusneuvotteluihin luovutettu asiakirja oli valmis käyttötarkoitukseensa ja täten julkinen.
Lainsäädäntöneuvos Anu Rajamäki valtiovarainministeriöstä perustelee muista ministeriöistä poikkeavaa linjaa sillä, että valtiovarainministeriön rooli hallitusneuvotteluissa on erilainen kuin sektoriministeriöiden.
”Valtiovarainministeriö on kaikenkattava rahaministeriö. Valmistelemamme asiat ovat hyvin erilaisia kuin sektoriministeriöiden. Tietoa, mitä eri päätösten rahavaikutukset ovat, täytyy koko ajan tuottaa. Rahapaletti liikkuu koko ajan”, Rajamäki sanoo.
Hänen mukaansa osaan valtiovarainministeriön aineistoista liittyy jatkuvaa jatkotyöstämistä, minkä vuoksi asiakirjat eivät ole ”itsenäisiä ja käyttötarkoitukseensa valmiita kokonaisuuksia”.
Mutta miten esimerkiksi hallitusneuvottelijoiden kysymyksiin annetut vastaukset voivat olla keskeneräisiä?
”Ratkaisevaa on, mitä vastauksen työstämisestä ajatellaan täällä ministeriössä. Ajatellaanko, että se on kesken, että se ei ole meillä vielä valmis”, Rajamäki vastaa.
Hänen mukaansa neuvottelujen sisältöön liittyvien asiakirjojen julkistaminen voisi olla ongelmallista.
”Jos lähdemme antamaan talousasioita koskevia keskeneräisiä arvioita ja lukuja, jotka eivät kerro asiasta itsestään oikein mitään, syntyy todennäköisesti aika harhaanjohtava kuva siitä valmisteltavan asian kokonaisuudesta.”
Rajamäki toivoo, että julkisuuslakia täsmennettäisiin tulkinnanvaraisuuden vähentämiseksi.
Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen perustelee ministeriön avointa linjaa muun muassa Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisulla edellisten hallitusneuvottelujen aineistojen julkisuudesta.
”Oikeusministeriö vastaa julkisuuslaista. Hallinto-oikeus linjasi, että asiakirjat ovat julkisia sillä hetkellä, kun ne luovutetaan. Sitä me noudatamme”, Timonen sanoo.
Hänen mielestään aineistojen oma-aloitteinen julkistaminen on ”selkeää ja tasapuolista”, kun tietopyyntöjä tekevät useat tiedotusvälineet.
Muiden ministeriöiden toimintaa Timonen ei halua kommentoida.