Purra: Digilaitteita pitää voida rajoittaa kouluissa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo näytti varovaista vihreää valoa sille, että kännyköiden käyttämistä kouluissa rajoitettaisiin lisää. Myös Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan niiden rajoittamisesta voidaan keskustella.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi kännyköiden käytön rajoittamisen olevan yksi hänen lempiaiheistaan politiikassa.

| Päivitetty

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä älypuhelimien käyttöä pitäisi rajoittaa kouluissa nykyistä enemmän. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ovat huolissaan laitteiden liiasta käyttämisestä.

Puoluejohtajat kommentoivat asiaa maanantaiaamuna saapuessaan hallitusneuvotteluihin Säätytalolle. Neuvotteluja uudesta hallituksesta käy parhaillaan kokoomuksen, perussuomalaisten ja Rkp:n lisäksi kristillisdemokraatit.

Purra totesi kännykkäkiellon löytyvän perussuomalaisten koulutuspoliittisesta ohjelmasta. Perussuomalaisten mielestä puhelimien pitäisi pysyä repussa koko koulupäivän.

”Me olemme sitä mieltä, että digilaitteita pitää voida rajoittaa ja ylipäänsä tarkastella mobiililaitteiden käytön aiheuttamia ongelmia kouluissa ja miksei muuallakin”, Purra sanoi maanantaina.

Kännykkäkielto on ollut STT:n tietojen mukaan esillä hallitusneuvotteluissa. Hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat pyytäneet aiheesta lisätietoja asiantuntijoilta.

Älypuhelimien käytön rajoittaminen nousi esiin myös, kun HS kysyi 92 opettajalta, mistä lasten ja nuorten oppimistulosten lasku johtuu. Osa toivoi niin sanottua ”kännykkäparkkia”, jossa koululaisten puhelimet olisivat koulupäivän ajan säilössä.

Purra sanoi olevansa tyytyväinen, että aihe on nyt voimakkaasti julkisen keskustelun aiheena.

”Tämä on yksi omia henkilökohtaisia lempiaiheitani, josta olen puhunut ja kirjoittanut jo paljon ennen politiikkaan tuloa.”

Myös kokoomuksen Petteri Orpo ilmaisi huoltaan siitä, että kännykän käyttö häiritsee koulupäivää.

”Itsekin kahden nykyään nuoren isänä olen kyllä kiinnittänyt huomiota siihen, että aikaa käytetään valtavat määrät laitteilla, toki aikuisetkin. Mutta mielestäni on aika luonnollista, että se häiritsee koulupäivää, oppitunteja, jos kännykän käyttöä ei pystytä opettajien puolesta rajoittamaan.”

Orpo totesi kuitenkin jättävänsä asian koulutuspolitiikan neuvotteluryhmän arvioitavaksi. Kokoomuksen vaaliohjelmissa asiaan ei otettu kantaa.

”Minusta suunta on oikea. Katsotaan siinäkin, millaiseen malliin asiantuntijat päätyvät asiassa.”

Rkp:n Anna-Maja Henriksson totesi olevansa huolissaan koulutuksen tilanteesta.

”Ja varsinkin siitä, että moderni aika johtaa siihen, että ei ole aikaa keskittyä asioihin”, hän sanoi. Henrikssonin mukaan kännyköiden käytön rajoittamisesta voidaan keskustella, jos sillä voidaan edistää oppilaiden keskittymistä opiskeluun.

Henriksson muistutti kuitenkin, että kännyköistä voi olla opetuksessa myös hyötyä.

Tällä hetkellä koulut voivat kieltää järjestyssäännöissään kännykän häiritsevän käytön oppituntien aikana.

Nykylainsäädännön nojalla koulut eivät kuitenkaan voi asettaa koko koulupäivän kattavaa kieltoa. Opetushallituksen mukaan koulu ei voi esimerkiksi velvoittaa oppilaita laittamaan puhelimia koko päiväksi kännykkäparkkiin tai kieltää laitteen käyttöä välitunneilla.

Muokkaus 22.5. klo 13.00: Lisätty uutiseen Anna-Maja Henrikssonin kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat