Kansanedustaja Mikko Polvinen (ps) määrättiin viime vuonna lähestymiskieltoon entistä puolisoaan kohtaan.
Kanta-Hämeen käräjäoikeuden ratkaisusta selviää, että Polvinen oli häiriköinyt naista toistuvasti viesteillä, joiden sävy oikeuden mukaan on ollut ”pääosin muu kuin asiallinen”.
Lähestymiskieltoa hakenut nainen oli tuomion mukaan kokenut viestit erittäin ahdistaviksi.
Oikeuden mukaan kyse on ollut ”ilmeisen tietoisesta häirinnästä”, jota Polvinen ei ollut lopettanut pyynnöistä huolimatta. Oikeus katsoi, että yhteydenotot olivat määrältään ja laadultaan poikenneet siitä, mitä käytännön asioiden hoitamisessa voidaan pitää hyväksyttävänä.
Tapaus ilmeni, kun HS kävi läpi hallitusneuvottelijoiden taustoja. Polvinen on mukana neuvotteluissa puolustuspolitiikkaa käsittelevässä pöydässä.
Eduskunnassa kuhmolainen ensimmäisen kauden kansanedustaja istuu sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä. Hän on kertonut Kainuun Sanomille olevansa kiinnostunut myös ministerin salkusta.
Oikeuden heinäkuussa 2022 antamassa ratkaisussa todetaan, että tapauksessa ei ole epäilty väkivallan uhkaa tai sitä, että Polvinen olisi kohdistamassa rikosta naista kohtaan.
Polvinen väitti käräjäoikeudelle, ettei hän olisi itse lähettänyt kaikkia viestejä ja että osa viesteistä olisi väärennetty. Oikeus ei uskonut väitettä.
”Polvinen ei ole esittänyt loogisia perusteluita jo lähtökohtaisesti epäuskottaville väitteilleen”, tuomiossa todetaan.
Polvinen vetosi myös siihen, että lähestymiskiellon määräämisellä voisi olla haitallinen vaikutus hänen eduskuntavaaliehdokkuuteensa. Tätä oikeus ei pitänyt merkityksellisenä asiassa.
Lähestymiskielto määrättiin vuoden ajaksi eli se päättyy heinäkuussa 2023.
Tuomio tuli lainvoimaiseksi heinäkuun puolivälissä viime vuonna.
Polvisen entinen puoliso sanoo, että käräjäoikeuden päätös, sen lainvoimaisuus ja jatko heinäkuuhun asti ovat julkista tietoa.
”Sitten heinäkuussa täytyy katsoa uudestaan, että millainen tilanne on siinä vaiheessa”, hän sanoo.
Entinen puoliso ei halua avata asiaa tarkemmin.
”Jos käräjätuomari on tällaisen perustellun päätöksen tehnyt, niin silloin on ollut tarpeeksi näyttöä häirinnästä.”
Kansanedustaja Polvinen viestitti HS:lle maanantaina, että lähestymiskielto ei liity ”fyysiseen uhkailuun tai puheluihin”. Hän totesi myös, ettei ole vieraillut henkilön asuinpaikkakunnalla aiheetta eron jälkeen.
Polvisen mukaan asiat on sovittu, niihin ei liity dramatiikkaa ja ”lähestymiskielto on yhdessä sovittu tapa selkeyttää tilannetta”.
Helsingin Sanomat on aiemmin selvittänyt poliitikkojen tuomioita muun muassa eduskuntavaalien ja aluevaalien yhteydessä. Polvisen tapauksessa kyse ei ole rikostuomiosta, vaan lähestymiskieltoa koskevan lain tarkoituksena on ehkäistä rikoksia ennalta ja parantaa mahdollisuuksia puuttua vakavaan häirintään.
Oikaisu 22.5.2023 kello 18.30: Poistettu kohta, jonka mukaan lähestymiskielto olisi siviilioikeuden alaan kuuluva keino.