Suomalaiset taloustieteilijät jakavat hallitusneuvottelijoiden näkemyksen siitä, että julkisen talouden tasapainottaminen on alkavalla vaalikaudella tärkeää. Osan mielestä tasapainotustarve on kuitenkin pienempi kuin valtiovarainministeriön ja kokoomuksen esittämä kuusi miljardia euroa.
Enemmistö taloustieteilijöistä tasapainottaisi taloutta sekä leikkaamalla menoja että kiristämällä verotusta. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo ja hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet taas ovat linjanneet, ettei verotus saa kiristyä.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin johtavan tutkijan Marita Laukkasen ja Aalto-yliopiston professorin Otto Toivasen tekemään kyselyyn vastasi 27 taloustieteilijää pääosin eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista.
Kyselyn tulokset julkaistiin osana tietokoostetta, jonka Suomalainen tiedeakatemia tuotti valtioneuvoston kanslialle.
Vastanneiden tutkijoiden näkemykset jakautuvat tasan siinä, olisiko sopiva mittaluokka talouden tasapainottamiselle alkavalla hallituskaudella 2–4 miljardia euroa vai 4–6 miljardia euroa.
Yli kuuden miljardin euron tasapainottamista kannatti harva vastaaja ja alle kahden miljardin tasapainottamista ei yksikään.
Enemmistö mielipiteensä kertoneista vastaajista oli sitä mieltä, että menojen leikkaamisella ja verojen kiristämisellä tulisi olla jokseenkin yhtä suuri painoarvo talouden tasapainottamisessa.
Pieni osa kannatti veronkiristysten painottamista ja pieni osa menoleikkausten painottamista.
Taloustieteilijöiden enemmistö on siis hallituksen muodostajan kanssa eri mieltä talouden tasapainottamisen tavasta. Orpo on kertonut lähtökohdaksi, ettei verotus kiristy lainkaan ja tasapainotus tehdään noin neljän miljardin euron suorilla menosäästöillä sekä kahden miljardin euron työllisyystoimilla.
Tutkijoiden eniten suosittelemia leikkauskohteita ovat yritystuet, maataloustuet ja sosiaalietuudet. Näistä yritystuet ja sosiaalietuudet ovat olleet myös kokoomuksen leikkauslistalla.
Suositellut veronkiristykset taas osuisivat ainakin päästö, polttoaine- tai haittaveroihin, alennettuihin arvonlisäverokantoihin ja kiinteistöihin. Vastaavia veronkiristyksiä on suositellut myös valtiovarainministeriö.
Vastaajat saivat avovastauksissa mainita enintään viisi leikkauskohdetta ja enintään viisi veronkiristyskohdetta.