Petteri Orpo Helsinki Priden päätöksestä kieltäytyä yhteis­työstä: ”Tämä loukkaa monia ihmisiä”

Helsinki Pride ei ole hyväksynyt kokoomusta ja keskustaa kumppanikseen tämän vuoden tapahtumaan.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo antoi medialle kommentteja tiistaiaamuna Säätytalossa Helsingissä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo pitävänsä erikoisena Helsinki Priden päätöstä kieltäytyä yhteistyöstä kokoomuksen kanssa.

”Olen todella pahoillani tästä päätöksestä. Minusta se on poliittinen päätös, eikä asiallinen päätös”, Orpo sanoi tiistaina saapuessaan hallitusneuvotteluihin.

Maanantaina selvisi, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukeva Helsinki Pride -yhteisö ei hyväksynyt kokoomusta ja keskustaa kumppanikseen tämän vuoden Helsinki Pride -kulttuuritapahtumaan.

”Tämä loukkaa monia ihmisiä meiltä ja pidän sitä erikoisena”, Orpo sanoi.

Päätöksen taustalla on eduskunnassa alkuvuodesta hyväksytty translain uudistus. Osa kokoomuksen ja keskustan kansanedustajista äänesti uudistusta vastaan.

Orpo korosti, että kuitenkin kokoomuksen kansanedustajista suuri osa äänesti uudistuksen puolesta. Kokoomuksesta 26 edustajaa äänesti uudistuksen puolesta ja 10 edustajaa sitä vastaan.

Kokoomuksen kannattajia Helsinki Pride 2018 -marssilla Helsingissä Senaatintorilla kesäkuussa 2018.

Useat kokoomusvaikuttajat ilmaisivat pettymystään päätökseen maanantaina sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi vantaalainen kansanedustaja Sari Multala (kok) kirjoitti Twitterissä olleensa useana vuonna mukana Pride-kulkueessa kokoomuksen joukoissa ja olleensa viime kaudella eduskunnan sateenkaariverkoston varapuheenjohtaja.

”Päätös sulkea kokoomus ulos kumppaneiden joukosta tuntuu pahalta ja loukkaavaltakin. Eikö Priden tavoite olekaan ottaa kaikkia mukaan yhdenvertaisuustyöhön?” Multala kirjoitti.

Myös esimerkiksi Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonov (kok) kirjoitti, että päätös ”vetää surulliseksi ja hämmentyneeksi”.

Keskustanuorten ryhmää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta marssivassa Pride-kulkueessa Aleksilla Helsingissä heinäkuussa 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat