Viron puolustus­ministeri: Ammus­hankintoihin on laitettava enemmän rahaa

EU-maiden puolustusministerit yrittävät pohtia Brysselissä keinoja ammustoimitusten vauhdittamiseksi Ukrainalle.

Ukrainalaissotilas valmisteli tykin ammusta Soledarin lähellä 6. toukokuuta.

Miljoonan ammuksen toimittamiseksi Ukrainalle EU-maiden täytyy tehdä enemmän ja laittaa ammushankintoihin enemmän rahaa, sanoo Viron puolustusministeri Hanno Pevkur. Hän ei ole kuitenkaan menettänyt toivoaan miljoonan raskaan tykistöammuksen tavoitteen toteutumisesta.

”Kyllä uskon, että se on mahdollista”, hän sanoi.

Pevkur kommentoi asiaa saapuessaan EU-maiden puolustusministerien kokoukseen Brysselissä.

Unionin jäsenmaat sitoutuivat maaliskuussa Viron aloitteeseen miljoonan 155 millimetrin tykistöammuksen toimittamiseen Ukrainaan vuoden sisällä. Suomi tuli nopeasti Viron kannalle asiassa.

Käytännössä ammusten toimittaminen vaaditussa tahdissa on osoittautunut vaikeaksi. Pevkur uskoo, että yhteishankinnat voivat olla yksi polku kohti ongelman ratkaisua.

Tehtaiden tilauskirjat ovat kuitenkin täynnä, eikä tuotantokapasiteetti ole riittänyt vastaamaan kysyntään. Tämän lisäksi aseteollisuutta on riivannut raaka-ainepula.

Erityisesti Ranska on tehnyt EU-varoilla hankittavista ammustilauksista teollisuuspolitiikkaa, minkä seurauksena noissa tilauksissa vähintään tuotannon kokoamisvaiheen täytyy tapahtua EU-alueella tai Norjassa.

Miljoonan ammuksen vuositahti on Ukrainan kulutukseen nähden pieni määrä, mutta EU-maille tässäkin tahdissa pysyminen on ollut hankalaa. Tasaisesti jaettuna Ukrainaan pitäisi toimittaa yli 80 000 raskasta tykistöammusta kuussa, eikä jäsenmaissa olla maaliskuisen miljoonalupauksen jälkeen lähellä edes yhden kuukauden tavoitemäärää.

Arviot Ukrainan päivätarpeesta ovat vaihdelleet useilla tuhansilla ammuksilla. Miljoonalupauksen jälkeiset toimitukset EU-alueelta eivät silti ilmeisesti riittäisi etenkään odotetun vastahyökkäyksen aikana Ukrainalle edes viikoiksi.

EU pyrkii saamaan ammuksia Ukrainalle kolmiportaisella ohjelmalla, jossa ammuksia luovutetaan Ukrainalle ensin jäsenmaiden varastoista, hankitaan niitä sitten yhteishankinnoilla ja pyritään lisäämään tuotantokapasiteettia.

EU:n ulkosuhteiden korkea johtaja Josep Borrell rummutti aiemmin keväällä huolta siitä, että Ukrainan ammukset voivat loppua viikoissa. Ennen puolustusministerien kokousta hän kuitenkin vakuutteli, että hyviä uutisia on tulossa ja lupasi kertoa lisää luvuista ajattelunsa takana kokouksen jälkeen.

EU-alueen hankaluuksien vastapainoksi Ukraina sai aiemmin myönteisiä uutisia, kun Yhdysvallat kertoi antavansa luvan F16-hävittäjien viemiselle Ukrainaan. Lupa tarvitaan Yhdysvalloista, koska F16-koneet on valmistettu siellä.

Useat puolustusministerit ilmaisivat Brysselissä kokouksensa saapuessaan hyväksyntänsä sille, että Yhdysvalloista on tullut vihreää valoa hävittäjäluovutuksille Ukrainaan.

Hollannin puolustusministeri Kajsa Ollongren sanoi kokoukseen saapuessaan, että työ alkaa pilottien koulutuksesta. Tänä aikana on tarkoitus koota maita myös varsinaisten koneiden luovutusten taakse. Tällä hetkellä Hollannin lisäksi mukana ovat Belgia, Tanska ja Britannia.

Suomea kokouksessa edustaa toimitusministeristöstä Antti Kaikkonen (kesk), joka kertoi uskovansa Suomen Ukraina-tuen ja ulko- ja puolustuspolitiikan linjan jatkuvuuteen, vaikka hallituksen kasaaminen voi kestää joitain viikkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat