Purra näytti, ettei perus­suomalaiset suostu kokoomuksen apu­puolueeksi

Purran vaatimus neuvottelujen keskeyttämisestä useissa Säätytalon neuvotteluryhmissä pani Orpon suunnitelmat ainakin hetkeksi uusiksi, HS:n politiikan toimittaja Teemu Muhonen kirjoittaa analyysissaan.

Riikka Purra nosti Säätytalossa jälleen esiin maahanmuutto- ja ilmastokysymykset, joista perussuomalaiset on erimielinen Rkp:n kanssa.

Kolme viikkoa kestäneissä hallitusneuvotteluissa nähtiin tiistaina ensimmäinen merkittävä käänne. Perussuomalaisten vaatimuksesta Säätytalossa ratkotaan nyt vain maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä, ja muiden neuvottelupöytien toiminta keskeytyy ainakin muutamaksi päiväksi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä puolueelle tärkeissä teemoissa on edistytty liian hitaasti. Perussuomalaiset katsoo, että vitkastelu maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä on ollut neuvotteluja johtavan kokoomuksen tietoinen valinta.

Kokoomus on pyrkinyt jättämään vaikeimpien kiistojen ratkomisen hallitusneuvottelujen loppumetreille. Kun muut asiat olisi jo ratkottu, perussuomalaisten tai Rkp:n kynnys kaataa neuvottelut olisi hyvin korkea.

Purran vastaveto pani hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok) paperit ainakin hetkeksi sekaisin.

Ensimmäistä kertaa Orpo ei voinut tulla tiistaina tiedotusvälineiden eteen kertomaan, että neuvottelut etenevät suunnitellusti. Ne kun eivät tällä hetkellä etene ainakaan Orpon suunnitelman mukaan.

Perussuomalaisilla on yhä muistissa vuoden 2015 hallitusneuvottelut. Silloin keskusta ja kokoomus joidenkin perussuomalaisten mielestä veivät puoluetta kuin pässiä narussa. Tiistaina Purra osoitti näyttävällä eleellä, ettei perussuomalaiset aio tällä kertaa suostua hallitukseen vain kokoomuksen apupuolueeksi.

Perussuomalaiset haluaa, että kokoomus pakottaa Rkp:n kompromisseihin.

Purra nosti Säätytalossa esiin jälleen perussuomalaisten ja Rkp:n erimielisyydet maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä. Perussuomalaiset haluaa, että kokoomus pakottaa lähipäivinä pienpuolue Rkp:n sille epämieluisiin kompromisseihin.

Rkp:ssäkin on hienoista turhautumista kokoomuksen toimintaan. Puolueesta sanotaan taustakeskusteluissa, ettei kokoomus itse halua kamppailla maahanmuutto- ja ilmastonäkemystensä puolesta vaan jättää tehtävän Rkp:lle.

Asetelma muistuttaa hieman Sanna Marinin (sd) hallituskautta. Vihreät puhisivat usein, ettei Marin pane omaa arvovaltaansa peliin hallituksen ilmastoneuvotteluissa vaan antaa vihreiden ja keskustan kinastella kompromissin kasaan keskenään.

Kokoomus oli tiistaina tietenkin tyytymätön Purran peliliikkeeseen. Orpon mielestä esimerkiksi sote- ja talouskysymyksissä on yhä niin paljon sumplittavaa, ettei niitä käsittelevien neuvotteluryhmien olisi syytä pitää välipäiviä.

Hallituksen muodostaja myönsi suoraan, että useiden ryhmien neuvottelujen keskeytys väistämättä viivästyttää hallitusohjelman valmistumista jonkin verran.

Kristillisdemokraateissa ja Rkp:ssä harmistusta herätti sekin, että syystä tai toisesta tieto työn keskeytymisestä ei ollut tiistaiaamuun mennessä saavuttanut kaikkia neuvottelijoita. Niinpä monet päivätöistään vapaata ottaneet neuvottelijat matkustivat kukonlaulun aikaan turhaan kohti Säätytaloa vain saadakseen kuulla, etteivät he neuvottelekaan.

Orpo sanoi toivovansa, että ”päälinjat” maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta pystytään sopimaan perjantaihin mennessä. Jos se onnistuu, tiistain käänne jää vain pieneksi töyssyksi kokoomusjohtajan suunnitelmassa.

Monien vaikeiden leikkauspäätösten kasaan kursiminen olisi nimittäin todennäköisesti helpompaa sen jälkeen, kun sekä perussuomalaiset että Rkp tietäisivät saavansa tyydyttävän kompromissin maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä. Tällöin yhdelläkään puolueella ei olisi enää syytä katkaista neuvotteluja.

Jos taas toivottua edistystä vaikeissa kiistakysymyksissä ei tälläkään viikolla saavuteta, Orpon paineet luonnollisesti kasvavat. Hän on kuitenkin asettanut hallitusohjelman valmistumisen henkiseksi takarajaksi varsin turvallisesti juhannuksen. Siihen on vielä hyvin aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat