Puolustus­ministeri Kaikkonen Naton esikunta­ratkaisusta: Asiaa tullaan vielä tarkastelemaan

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Naton pitkän aikavälin ratkaisut komentorakenteen osalta voivat muuttua vielä tulevaisuudessa. Toistaiseksi Norfolkin tukikohta ei kuitenkaan ole täydessä toimintavalmiudessa.

Toimitusministeristön puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Naton komentorakenteen suunnitteluun vaikuttavat vielä monet eri tekijät.

Toimitusministeristön puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Naton ratkaisu sijoittaa Suomi sotilasliiton komentorakenteessa Brunssumin yhteisoperaatio­esikunnan alaisuuteen ei ole välttämättä vielä lopullinen.

”Täytyy todeta, että asia on vielä keskeneräinen ja sen käsittely jatkuu. Pitkän tähtäimen ratkaisut ovat avoinna”, Kaikkonen toteaa HS:lle puhelimitse Brysselistä, jossa hän osallistui EU:n puolustusministeri­kokoukseen.

HS uutisoi tiistaina lähteisiinsä perustuen, että Suomi olisi päätymässä Naton komento­rakenteessa Hollannissa sijaitsevan Brunssumin alaisuuteen, vaikka mieluummin se olisi sijoittunut Yhdysvaltojen Norfolkiin.

Kaikkonen ei kiistä eikä vahvista uutista. Hän kuitenkin vahvistaa haasteet Norfolkin osalta.

”Realiteetti on, että Norfolk ei toistaiseksi ole täydessä toimintavalmiudessa ja asiointi on tähän asti tapahtunut Brunssumin kanssa. Ja ainakin toistaiseksi myös jatkossa.”

”Kaiken kaikkiaan tämä koko komentorakenne­kysymys on Natossa avoin ja sen käsittely jatkuu. Tulevaisuus näyttää, jatkammeko kummassa jatkossa”, Kaikkonen muotoilee.

Komentorakenne­kysymyksen avoimuudella Kaikkonen viittaa siihen, että Natossa on jo pidemmän aikaa keskusteltu komentorakenteen uudistamisesta kokonaisuudessaan. Uudistamisen yhteydessä sotilasliitto kävisi läpi esikuntien ja niiden vastuualueiden tarkoituksenmukaisuutta muuttuneessa turvallisuustilanteessa.

Tilannearvion tarpeeseen vaikuttaa erityisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä sen myötä alkaneet pohdinnat Ukrainan mahdollisesta tulevasta Nato-jäsenyydestä.

”Käsittelyyn vaikuttaa monet eri tekijät, kuten Naton uudistuvat suunnitelmat jäsenmaidensa puolustamiseksi, käytössä olevat joukot ja suorituskyvyt, toivottavasti pian tapahtuva Ruotsin liittyminen Natoon sekä henkilöstö- ja talousresurssit”, Kaikkonen luettelee muita vaikutustekijöitä.

Sitä Kaikkonen ei lähde arvioimaan, millä aikataululla komentorakenne­kysymys Natossa lopullisesti mahdollisesti ratkeaa.

”Kokonaisuutta varmasti tarkastellaan monesta eri kulmasta ja siinä menee aikaa ennen kuin palaset Suomen ja Naton osalta laajemminkin loksahtavat paikalleen”, Kaikkonen muotoilee.

Kaikkonen ei myöskään halua suoraan kommentoida sitä, kumpi Naton esikunnista olisi Suomelle parempi ratkaisu.

”Suomen osalta pitää pyrkiä ratkaisuun, joka on Suomen ja Naton osalta sotilaallisesti paras mahdollinen ratkaisu. Suomen, Pohjoismaiden ja Naton osalta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat