Venäjä on irtisanonut Suomen ja Venäjän välisen kahdenvälisen sopimuksen ylimääräisistä sotilaallisista arviointikäynneistä. Ulkoministeriön mukaan Suomi vastaanotti tiedon tiistaina ja sopimus on irtisanottu 1. kesäkuuta alkaen.
Vuonna 2000 solmitussa sopimuksessa sovitaan vuosittaisista arviointikäynneistä. Venäjä on saanut tehdä yhden käynnin vuodessa Suomeen ja Suomi vastavuoroisesti yhden käynnin Leningradin alueelle Venäjälle. Venäjä on viime vuosina tehnyt tarkastuksia Karjalan ja Lapin lennostoihin, Suomi taas Ostroviin, Besovetsiin, Sputnikiin ja Lugaan.
Tarkastuksia ei tehty koronapandemian aikaan eikä niitä ole tehty Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.
Välittömästi sopimuksen peruminen ei siis muuta paljoakaan, kertoo ulkoministeriön Etyj-vastuuvirkamies Leena Saarikoski HS:lle. Se kuitenkin kuvaa Venäjän suuntaa yleisesti ja sitä, että Suomen ja Venäjän väliset yhteydet edelleen vähenevät.
”Tämä on osa isompaa kuvaa, eli Venäjä vetäytyy erilaisista kansainvälisen järjestelmän sopimuksista”, kuvailee Saarikoski.
Sopimuksella on täydennetty Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yhteydessä sovittua Wienin asiakirjaa. Asiakirja on edelleen voimassa, ja sen mukaisia muita toimenpiteitä, kuten tarkastus- ja arviointikäyntejä, irtisanominen ei koske.
Venäjällä ei ole ollut vastaavanlaisia kahdenvälisiä sopimuksia muiden kuin Suomen kanssa. Suomella taas on vastaavanlainen sopimus Ruotsin kanssa.
Venäjä on kuitenkin osallisena joissakin monenvälisissä sopimuksissa Mustanmeren alueella.
”Meidän tietojen mukaan näitä muita Venäjä ei ole perunut”, kertoo Saarikoski.
Saarikosken mukaan muitakaan sopimuksia tuskin on kovin aktiivisesti harjoitettu viime aikoina, sillä niiden osapuolina ovat esimerkiksi Ukraina, Georgia, Bulgaria, Romania ja Turkki.
Yhteensä Etyj-maiden välillä kahdenvälisiä sopimuksia on solmittu 23.