Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi keskiviikkoaamuna Säätytalolla, että hänen mielestään kansanopistojen rahoitus pitäisi turvata.
”Itse kuulun kyllä vapaan sivistystyön ystäviin. Vapaa sivistystyö luo yhteisöllisyyttä ja järjestää elämää kylille. Esimerkiksi kansanopistoilla on merkittävä rooli myös lukion valmistavassa koulutuksessa ja maahanmuuttajien opetuksessa. Toivon, että olisi mahdollisuus jatkaa hyvillä resursseilla eteen päin.”
Essayah totesi, että toki kaikissa neuvottelupöydissä on tällä hetkellä tavoitteena etsiä säästöjä.
STT uutisoi tiistaina, että hallitusneuvotteluissa kaavaillaan leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen, kesäyliopistojen ja muiden vastaavien oppilaitosten rahoitukseen. STT kertoo, että sen lähteiden mukaan hallitusneuvotteluissa on ollut esillä vähimmillään 20 miljoonan ja enimmillään 70 miljoonan euron leikkaukset.
Opetusalan järjestöt kertoivat tiistaina, että niiden tekemien laskelmien mukaan tällaiset leikkaukset uhkaisivat jopa yli sadan oppilaitoksen olemassaoloa.
Sivistystyönantajien elinkeinojohtaja Heikki Kuutti Uusitalo arvioi tiistaina HS:lle, että monet oppilaitokset eivät selviäisi tämänkaltaisista leikkauksista. Hänen mukaansa ei ole realistista nostaa opiskelumaksuja niin paljon, että niillä saataisiin puuttuva rahasumma kasaan.
”Jos leikkaukset toteutuvat kaavaillun suuruisina, se vaarantaa koko maassa vapaan sivistystyön toiminnan”, Uusitalo sanoi.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi jo ennen vaaleja, että koulutus on kokoomukselle ”erityissuojelussa”. Orpo ei keskiviikkoaamuna ottanut kantaa tietoihin vapaan sivistystyön leikkauksista.
Orpon mukaan tavoitteena neuvotteluissa on tällä viikolla se, että perjantaihin mennessä saataisiin valmiiksi päälinjat maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta. Perussuomalaisten vaatimuksesta on päädytty siihen, että toistaiseksi vain näistä teemoista keskustellaan. Muut neuvotteluryhmät pitävät taukoa.
Jos näyttää siltä, että perjantaihin mennessä linjoista ei saada sovittua, voidaan Orpon mukaan ottaa myös lisäaikaa. Tällä viikolla kokoustetaan hänen mukaansa todennäköisesti pitkästi.
Orpon mukaan nyt eletään ”ratkaisujen aikoja”.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi keskiviikkona Säätytalolla pitävänsä Orpon esittämää aikataulua sellaisena, että neuvotteluissa tulee kiire.
Maahanmuutto ja ilmasto ovat hallitusneuvottelujen osapuolille kaikkein vaikeimmat teemat. Erityisen kaukana toisistaan näissä asioissa ovat perussuomalaiset ja Rkp.
Perussuomalaiset haluaa kiristää maahanmuuttoa samalla tapaa kuin Ruotsissa ja Tanskassa ollaan tehty. Rkp taas on taas puhunut maahanmuuton lisäämisen puolesta.
Rkp:n on asettanut neuvottelujen yhdeksi kynnyskysymykseksi sen, että Suomen täytyy pitäytyä kansainvälisissä sopimuksissa. Perussuomalaisten kynnyskysymyksenä taas on, että ”taloudellisesti tai turvallisuuden kannalta haitallista” maahanmuuttoa tulee vähentää.
Purran mukaan ilmastosta ja maahanmuutosta tarvitaan sopu, jotta perussuomalaiset voivat jatkaa mukana neuvotteluissa. Siksi puolue vaati, että näitä teemoja aletaan nyt käsittelemään.
”Ei ole mitään järkeä tuhlata ihmisten aikaa, mikäli edellytyksiä oikeasti yhteiselle hallitusohjelmalle ei ole”, Purra sanoi Säätytalolla keskiviikkona.
Oikaisu 24.5. kello 11.07: Jutun aiemmassa versiossa luki, että perussuomalaisten kynnyskysymyksenä olisi ainakin humanitaarisen maahanmuuton vähentäminen. Kysymys on kuitenkin perussuomalaisten linjauksen mukaan ”taloudellisesti tai turvallisuuden kannalta haitallisesta” maahanmuutosta.