Rinteen hallitus oli tässä vaiheessa jo valmis

Eduskuntavaaleista tulee tänään kuluneeksi 53 päivää. Tässä ajassa Antti Rinteen (sd) johtama hallitus aloitti toimintansa neljä vuotta sitten.

Edellisiä hallitusneuvotteluja vetänyt entinen pääministeri Antti Rinne (sd) ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvattiin eduskunnassa 2019.

Hallituksen muodostaminen on torstaina saavutettavan rajapyykin myötä kestänyt pidempään kuin edellisen, Sdp-johtoisen hallituksen.

Eduskuntavaaleista tulee tänään kuluneeksi 53 päivää. Tässä ajassa Antti Rinteen (sd) johtama hallitus aloitti toimintansa neljä vuotta sitten.

Hallitusneuvotteluita johtava kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut pyrkivänsä siihen, että hänen johtamansa hallitus voisi aloittaa toimintansa kesäkuun alussa tai viimeistään juhannuksena.

Hallituksen muodostamisen kestossa huomioidaan myös muita vaiheita kuin varsinaiset neuvottelut. Neuvotteluita edeltää esimerkiksi uuden eduskunnan järjestäytyminen, kun taas hallitusohjelman julkaisun jälkeen tapahtuu vielä hallituksen virallinen vaihtuminen.

Itse hallitusneuvotteluita käydään nyt neljättä viikkoa.

Vielä nykyistä pidempään hallituksen muodostaminen on Suomen lähihistoriassa kestänyt Jyrki Kataisella (kok) vuonna 2011. Kataisen hallitus aloitti toimintansa 66 päivää eduskuntavaalien jälkeen. Se olisi tänä vuonna 7. kesäkuuta eli noin kahden viikon kuluttua.

Juha Sipilän (kesk) hallitus puolestaan aloitti toimintansa 40 päivää vaalien jälkeen. Tämä aikaraja ohitettiin tällä kertaa parisen viikkoa sitten.

Tällä viikolla Säätytalolla on keskitytty perussuomalaisten vaatimuksesta neuvottelemaan vain vaikeimmin ratkaistaviin kuuluvista maahanmuuttoon ja ilmastotoimiin liittyvistä kysymyksistä. Näissä perussuomalaisten näkemykset poikkeavat muista hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi torstaiaamuna, että neuvotteluja käytiin eilen pitkälle iltaan. Hän ei osannut arvioida, milloin tulee valmista.

”Homma on niin sanotusti pahasti kesken”, hän totesi.

Hänen mukaansa tälle päivälle ei ole aikatauluja, mutta torstaina, torstain ja perjantain välisenä yönä tai perjantaiaamuna pitää olla päälinjat valmiina.

Orpon mukaan on ”vakavan miettimisen paikka”, jos maahanmuutto- ja ilmastokysymyksistä ei synny sopua.

”Paljon on työtä tehtävänä tämän päivän aikana. Käytetään nyt tänään kaikki mahdolliset tunnit työn tekemiseen ja toivotaan sitkeyttä, malttia ja ratkaisuhalukkuutta.”

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan kuulemiset maahanmuutto- ja ilmastoteemoja pohtivissa ryhmissä on pääosin käyty loppuun. Hänen mukaansa pohjapapereita on ollut jo liikkeellä.

Essayahin mukaan ainakin tähänmennessä ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiä on keskitytty ratkomaan neuvottelupöydissä eikä puolueiden puheenjohtajien kesken.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien lisäksi hallitusneuvotteluita käy Rkp.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat