Haaviston presidentti­kampanjalle perustettiin tukiyhdistys

Yhdistysrekisteriin rekisteröitiin presidentinvaaleihin liittyvä yhdistys, jonka hallituksessa on keskeisiä Pekka Haaviston (vihr) tukijoita.

Pekka Haavisto (vihr) toimii parhaillaan toimitusministeristön ulkoministerinä.

| Päivitetty

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) presidentinvaalikampanja näyttää alkaneen. Yhdistysrekisteriin on perjantaina kello 13.29 rekisteröity Mahdollisuuksien Suomi 2030 -yhdistys, jonka hallituksessa istuu tunnettuja Haaviston tukijoita.

Yksi heistä, Olli Muurainen, vahvisti perjantaina Ylelle ja Demokraatti-lehdelle, että kyse on Pekka Haaviston tukiyhdistyksestä.

”Nyt luodaan rakenteita, että mahdollisimman moni suomalainen voi halutessaan osallistua kampanjatyöhön”, Muurainen sanoi Ylelle.

Muurainen oli mukana Haaviston kampanjassa vuosien 2012 ja 2018 presidentinvaaleissa.

Muuraisen lisäksi hallituksen jäseniin kuuluvat vihreiden entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Ville Niinistö, Helsingin kaupunginvaltuuston entinen vihreä puheenjohtaja Tuuli Kousa ja entinen asianajaja Antti Heikinheimo.

HS kysyi Ville Niinistöltä, mitä suunnitelmia Pekka Haaviston tukiyhdistyksellä on tästä eteenpäin.

”Hallituksen puheenjohtaja Olli Muurainen voi vastata näihin kysymyksiin”, Ville Niinistö vastasi tekstiviestillä.

Ville Niinistö onnitteli Pekka Haavistoa vihreiden vaalivalvojaisissa Tavastialla huhtikuussa 2023.

Helsingin Sanomien 22. toukokuuta julkaisemassa gallupissa Haavisto oli suomalaisten suosikki seuraavaksi presidentiksi. Häntä pitäisi hyvänä valintana 36 prosenttia kansasta.

Haavisto itse ei ole kommentoinut mahdollista presidenttiehdokkuuttaan.

Nyt perustettu yhdistys vaikuttaa tavanomaiselta tukiyhdistykseltä: se kertoo säännöissään voivansa järjestää tarkoituksensa toteuttamiseksi muun muassa kursseja, juhlia ja muita tilaisuuksia sekä järjestää rahankeräyksiä, arpajaisia ja ottaa vastaan avustuksia.

Viranomaiselle toimitettujen asiakirjojen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on ”toimia suomalaisen yhteiskunnan, kulttuurin ja demokratian vahvistamiseksi ja siinä tarkoituksessa tukea näitä tarkoitusperiä edistävän henkilön tulemista valituksi tasavallan presidentin vaalissa”.

Oikaisu 26.5. kello 14.40: korjattu Antti Heikinheimon titteli entiseksi asianajajaksi. Virallinen rekisteröinti tapahtui perjantaina, ei torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat