HS:n tiedot: Työperäisen maahanmuuton tuloraja nousemassa 1 600 euroon

Nykyisin tuloraja työn perässä muuttaville on 1 331 euron kuukausipalkka. Perussuomalaiset on hallitusneuvotteluissa vaatinut sen nostamista ainakin 2 500 euroon, mutta HS:n tietojen mukaan asiasta on löytynyt alustava kompromissi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvattiin perjantaina Säätytalossa.

Hallitusneuvotteluissa löydetyssä alustavassa sovussa työperäisen maahanmuuton tuloraja on nousemassa 1 600 euroon.

Vähintään sen verran EU:n ulkopuolelta tulevan maahanmuuttajan olisi siis ansaittava bruttona uudessa työssään, jotta hän voi olla oikeutettu työntekijän oleskelulupaan. Asiasta kertoo Helsingin Sanomille kaksi hallitusneuvottelulähdettä.

Nykyisin raja on 1 331 euroa, jos työhön ei sovelleta työehtosopimusta eikä sitä vastaavaa palkkatasoa pystytä määrittämään. Jos työehtosopimus soveltuu, raja on kokoaikatyössä työehtosopimuksessa määritelty vähimmäispalkka.

Perussuomalaiset vaati neuvotteluissa aiemmin tulorajan korottamista ainakin 2 500 euroon. Puolue on siis joustanut vaatimuksestaan. Toisaalta myös kokoomus, Rkp ja kristillisdemokraatit ovat joustaneet, sillä ne haluaisivat päinvastoin lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

Lisäksi perussuomalaiset on HS:n tietojen mukaan saamassa tulorajakirjaukseen tiukennuksen: bruttopalkan tulisi olla vähintään 1 600 euroa kuukaudessa, vaikka työehtosopimus mahdollistaisi alhaisemman palkan.

Hallitusneuvottelujen jatko on nyt kiinni Rkp:stä. Puolue päättää lauantaina, hyväksyykö se neuvotteluissa saavutetun alustavan sovun maahanmuutto- ja ilmastokirjauksista.

HS:n tietojen mukaan humanitaariseen maahanmuuttoon tulisi lukuisia perussuomalaisten vaatimia kiristyksiä. Työperäisen maahanmuuton tuloraja on kuitenkin ollut tiettävästi yksi vaikeimmista kiistakysymyksistä neuvotteluissa.

Työ- ja elinkeinoministeriö ehdotti neuvotteluiden alussa työntekijän ja yrittäjän oleskeluluvan tulorajan nostoa 1 500 euroon.

Ministeriö perusti ehdotuksensa siihen, että yli 1 500 euroa kuukaudessa ansaitsevat ulkomaalaistaustaiset ovat tyypillisesti niin sanotusti nettomaksajia eli maksavat enemmän veroja kuin saavat sosiaalietuuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat