Säätytalolla nähtiin viikon erikoisin tiedotustilaisuus perjantai-iltana.
Hallitusneuvotteluja johtava kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi, että kriittisistä ilmasto- ja maahanmuuttokiistoista on saatu aikaiseksi neuvottelutulos.
Ainoa ongelma on, että Rkp ainoana puolueena ei ole hyväksynyt sitä. Puolue on kutsunut eduskuntaryhmänsä koolle lauantaina pohtimaan, pitäisikö kompromissiratkaisut hyväksyä.
”Huomenna on kriittinen päivä”, sanoi Orpo eikä hänen olemuksessaan näkynyt mitään kriisitilanteeseen viittaavaa.
Hän hymyili.
Ja niin hymyilivät myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Jopa Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson näytti levolliselta.
Vaikka tilanne ainakin teoriassa on vielä auki, perjantain iso uutinen oli se, että nyt näyttää entistä varmemmalta, että tältä pohjalta syntyy Suomen seuraava hallitus.
Orpo on yrittänyt viikkotolkulla sitouttaa kokoomusta, perussuomalaisia, Rkp:ta ja kristillisdemokraatteja antamalla neuvottelijoiden kuunnella loputtomasti asiantuntijoita. Tiedolla on pehmitetty myös ratkaisevia taisteluja, mikä ehkä auttoi perjantain sopua.
Neuvottelijoiden ilmeet vakavoituivat merkittävästi alkuviikosta, kun perussuomalaiset ilmoittivat, että nyt matelu saa riittää. Alkoivat neuvottelujen toistaiseksi kriittisimmät päivät.
Perussuomalaiset ilmoitti maanantaina, ettei puolue enää neuvottele muista asioista ennen kuin sille tärkeissä ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksissä on suuret linjat sovittu.
Neuvotteluja jatkettiin perussuomalaisten määräämään tahtiin. Riikka Purra näytti siis siirtäneen Orpon takapenkille ja ottaneen ajajan paikan.
Perussuomalaiset halusivat ymmärrettävästi ennen neuvottelujen jatkoa saada ensin selville, löytyykö puolueelle tärkeistä asioista sopimusta. Jos ei, niin muista asioista on turha neuvotella.
Torstaina Purra ilmoitti, että tulosta pitää tulla perjantaina kello 18 mennessä. Yleensä tällaisia aikarajoja asettaa hallitusneuvottelun vetäjä.
Se toimi. On saavutus, että kahden päivän väännön jälkeen erimieliset puolueet pääsivät varsin pitkälle ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksistä.
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (vas), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kristillisdemokraatiien puheenjohtaja Sari Essayah tiedotustilaisuudessa Säätytalolla perjantaina.
Neuvottelulähteiden mukaan kokoomuksella on neuvotteluissa ollut jälleen valtikka kädessä, kuten neuvotteluja vetävällä puolueella pitääkin olla.
Kaikki ovat joutuneet antamaan periksi.
Perussuomalaiset ovat vaatineet, että oleskelulupaa ei saa antaa, jos maahanmuuttajan bruttoansiot jäävät alle 2 500 euroon.
Kokoomuksen kompromissiesityksestä ansioraja on jäämässä 1 600 euroon.
Nykyisin raja on 1 331 euroa, jos työhön ei sovelleta työehtosopimusta eikä sitä vastaavaa palkkatasoa pystytä määrittämään.
Jos alalla on voimassa oleva työehtosopimus, raja on kokoaikatyössä työehtosopimuksessa määritelty vähimmäispalkka.
HS:n tietojen mukaan perjantaina saavutetun alustavan sovun mukaan bruttopalkan tulisi olla vähintään 1 600 euroa kuukaudessa, vaikka työehtosopimus mahdollistaisi alhaisemman palkan.
Rkp:lle vaikea paikka on humanitaarisen maahanmuuton selvät tiukennukset. Erityisesti pakolaiskiintiö on HS:n tietojen mukaan laskemassa merkittävästi nykyisestä.
Kiintiöpakolainen tarkoittaa muun muassa henkilöä, jonka Yhdistyneiden kansankuntien pakolaisjärjestö UNHCR on määritellyt pakolaiseksi.
Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrä on 1 050 vuonna 2023.
HS:n tietojen mukaan Rkp:ta ärsytti, että perussuomalaiset yritti sanella ajan, jolloin muiden pitää allekirjoittaa perussuomalaisten hyväksymä kompromissi.
Henriksson ilmoittikin perjantaina, että Rkp olisi halunnut jatkaa neuvotteluja. Puolue olisi myös valmis jatkamaan vääntöä, vaikka lauantaina sen eduskuntaryhmä ei hyväksyisi kompromisseja.
Henriksson kiistää kysymyksen, että neuvotteluja hiertäisi hallituksen sisäinen luottamus.
”Olisimme mielellään jatkaneet neuvotteluita tänään maahanmuuttopaperista, mutta siihen ei tänään ollut enää valmiuksia.”
”Se selviää huomenna kokouksessa”, Henriksson vastasi kysymykseen siitä, jatkaako puolue neuvotteluissa.
Purra iski takaisin tiedotustilaisuudessa. Hän käytännössä sanoi, että jos Rkp hylkää muiden sopimat kompromissit, perussuomalaiset eivät ole valmiita enää jatkamaan.
”Nämä kaksi paperia ovat meille tärkeitä. Jos Rkp katsoo, etteivät ne ole tärkeitä, silloin näen, ettei tämä neuvotteluryhmä voi enää jatkaa”, Purra sanoi.
Eli Rkp joko kaataa neuvottelut tai hyväksyy sen minkä muutkin, oli Purran vastaveto.
Olisi ihme, jos Rkp ei hyväksyisi kompromissia. Kriittistä puhetta kokouksessa varmasti tulee.
Rkp otti hetkeksi Säätytalon näyttämön käyttöönsä kuten perussuomalaiset alkuviikosta.
Kyseessä on Rkp:n tapa kertoa omille äänestäjille, että muut puolueet eivät komentele. Rkp päätöksen perimmäinen syy lienee enemmänkin perussuomalaisten torstaina ilmoittama takaraja kuin itse kompromissista.
Se on varmasti perussuomalaisille yhtä vaikea kuin Rkp:llekin. Voi olla, että kompromissi herättää lopulta jopa enemmän kritiikkiä perussuomalaisissa kuin Rkp:ssä.