Radio ja TV

Töissä laivojen hautausmaalla

Bong-Nam Parkin dokumentti kuvaa Bangladeshin työläisiä helvetillisissä oloissa.

Tilaajille

Ulkolinja: Chittagong –

viimeinen satama,

TV1 klo 21.35

 

Dokumentti. Maailman meriä seilaa yli 40 000 laivaa. Useita satoja poistuu liikenteestä joka vuosi. Ne päätyvät purettaviksi kehitysmaiden rannoille, missä työvoima on halpaa eikä sen turvallisuudesta paljon piitata.

Chittagong – viimeinen satama (Iron Crows, Etelä-Korea 2009) tarjoaa hurjia kuvia valtavista laivoista, jotka katkeavat kappaleiksi Bangladeshissa. Yli puolet maailman romulaivoista puretaan siellä.

Laivoja viipaloivat yhä pienemmiksi palasiksi köyhistä köyhimmät työläiset alkeellisilla konsteilla usein henkensä kaupalla. Näillä rannoilla variksetkin rakentavat pesänsä rautalangan pätkistä.

Chittagongissa parikymmentä työläistä kuolee joka vuosi. Muutamilla on kypärä, mutta varsinkin lapset työskentelevät paljain käsin ja jaloin mudan, öljyn, metallipölyn ja kemikaalien keskellä.

Monet aloittavat työt 12-vuotiaina. Niin helvetilliseltä kuin homma PHP-yhtiössä näyttää, sen työolot ovat alan parhaat Chittagongissa.

Ohjaaja Bong-Nam Park kuvasi työläisiä pari vuotta. Moni muukin oli yrittänyt päästä kuvaamaan laivojen romuttamista, mutta yleensä portit pysyvät visusti kiinni.

"Ensimmäisellä kerralla minäkin epäonnistuin enkä päässyt alueelle kameran kanssa. Kesti vuoden saada kontaktit ja päästä sisään", Bong-Nam Park kertoi Amsterdamin dokumenttielokuvafestivaaleilla.

"PHP-yhtiön omistaja on harras muslimi ja antoi kuvausluvan käytyään pyhiinvaelluksella Mekassa. Hän sentään yrittää parantaa työntekijöidensä oloja."

Elokuvassaan Bong-Nam Park ei suoraan arvostele ympäristöhaittoja eikä lapsityövoiman käyttöä. Hän vain näyttää työläisten elämää ottamatta siihen kantaa. Kuvat puhuvat puolestaan.

"Pohjoinen Bangladesh on kaunista mutta köyhää. Nälänhätä on pakottanut lapsetkin sieltä töihin Chittagongiin. He tarvitsevat rahaa pysyäkseen hengissä", Bong-Nam Park toteaa.

Bong-Nam Park (s. 1966) tulee itsekin köyhästä perheestä. Hänen vanhempansa vastustivat Etelä-Korean sotilasdiktatuuria ja yrittivät virittää ammattiyhdistysliikettä. Siksi hän etsi ensimmäisen kansainvälisen dokumenttinsa aiheeksi tarinaa työläisistä, kunnes törmäsi valokuviin Chittagongin laivanromuttajista.

"Joitakin vuosia sitten muutamat työläiset yrittivät perustaa ammattiyhdistyksen, mutta heidät tapettiin. Romuttamoiden omistajat ovat häikäilemättömiä verenimijöitä."

Aikuisille, jotka ovat opetelleet hitsauspillin käyttöä ja jotka ovat siksi ammattilaisia, maksetaan sata dollaria kuukaudessa. Lapset saavat vain 30 dollaria kuukaudessa.

Dokumentissa yksi työläinen miettii palkkapäivänä, ruokkisiko perheensä vai itsensä, jotta pystyisi jatkamaan töitä.

Yhden laivan purkaminen kestää kuukauden tai pari. Kaikki otetaan talteen hehkulampuista ja vessanpytyistä generaattoreihin ja metalliin. Laivanromuttamot tuottavatkin melkein kaiken Bangladeshin tarvitseman metallin.

Etelä-Koreassa elokuvat ovat iso bisnes, mutta dokumentteja sieltä tulee hyvin harvoin. Bong-Nam Parkin mukaan riippumattomia dokumenttituottajia on paljon, mutta muutama tv-yhtiö pitää alaa otteessaan.

"Tekijät eivät saa dokumentteihinsa mitään tekijänoikeuksia. Sotilasdiktatuurista on päästy, mutta nyt meillä on mediadiktatuuri", ohjaaja hymähtää kitkerästi.

Uusinta ke 15. 8. klo 23.45.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää