Radio ja TV    |   Kanavalla

Interaktiivinen korvenraivaaja

M inna Lindgren sanoi kulttuuriohjelma Kultakuumeen kolumnissaan Yle Radio 1:ssä viime toukokuussa, että "kaikki uutiset ovat vanhoja". Muistin sen, kun luin Veikko Huovisen jutun nimeltä Vanha Abner ja iltauutiset . Se on vuodelta 1953 ja sisältyy vastikään ilmestyneeseen Huovisen kokoelmaan Luonnonkierto .

Tilaajille

Minna Lindgren sanoi kulttuuriohjelma Kultakuumeen kolumnissaan Yle Radio 1:ssä viime toukokuussa, että "kaikki uutiset ovat vanhoja".

Muistin sen, kun luin Veikko Huovisen jutun nimeltä Vanha Abner ja iltauutiset. Se on vuodelta 1953 ja sisältyy vastikään ilmestyneeseen Huovisen kokoelmaan Luonnonkierto.

Huovinen kuvaa omapäistä kuuntelijaa, joka ei niele radiouutisia semmoisinaan. Jo ennen iltauutisia hän "nauraa kurnuttaa ilkeästi tuollaista yskäistä naurua".

Uutiset eivät ole vain vanhoja vaan ikuisia. Onnettomuuksia on sattunut ilmassa ja merellä, ja maalla on heilunut kirves.

Uutistenlukija kertoo, että "veroja on uusi hallitus luvannut alentaa", mutta vanha korvenraivaaja kommentoi: "Elähän, elähän, elä sinä kälkätä minulle!"

Kuullaan Himalajan lumimiehestä ja kromosomiporsaista, ja innoissaan Abner kiroilee myrkyllisesti: "Hullusti on kaikki nyt maailmassa, ihmisiltä järki pois päästä ja vilpillisesti eletään alhaisissa menoissa."

Nuorempi polvi harmistuu ukon inttämisestä ja pilkasta, mutta tuo "tervasrosoinen" jääräpää on mielestäni oikea interaktiivinen kuuntelija.

Huovisen tarinassa hän harjoittaa kaksintaistelua kaukaisessa studiossa puhuvan uutistenlukijan kanssa. Hän olisi samoilla linjoilla Pentti Haanpään Maailmankatsomus-novellin (1953) Verkkoukon kanssa: "Uutiset muka! Ikäänkuin maailmassa jokapäivä tapahtuisi asioita tuollaisen pätkän verran . . . Niitä sitten kuunnella torsotetaan totisina niinkuin sika rukiissa ja luullaan jotakin tietävänsä . . ."

Jos aikakone siirtäisi Huovisen Abnerin vuoteen 2012, olisi Yle helisemässä. Ukko soittaisi jatkuvasti ohjelmiin. Kurnuttava, pilkallinen ja äreä ääni laukoisi pirullisuuksia.

Mitä Abner sanoisi vaikkapa Radio 1:n Tiedeykkösen juontajan lausahduksesta, joka kuultiin tiistaina 21. 8.: "Kesän loppu lähestyy, ja moni meistä miettii, voisiko kehittää itseään jollakin tavoin tulevana talvena."

Varmaan siitä repeäisi Huovisen ukolle riemua koko tulevaksi talveksi.

hs.kulttuuri@hs.fi Kirjoittaja kuuntelee radiota aamuhartauksista jääkiekkokierroksiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää