Radio ja TV    |   Radiodokumenttisarja

Reality rantautuu radioon

Yle Puheen sarja seuraa roller derby -joukkueen valmistautumista otteluun

Tilaajille
Vaasankatu hyökkää!
Käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi
Yle Puhe arkisin klo 16.30
Koko sarja uusitaan su 21. 4. klo 21.00

Ei liene yhtään liioiteltua sanoa, että Suomessa on maailman innovatiivisin radiodokumenttigenre. Useimmissa maissa radiodokumentti tarkoittaa yhä edelleen ainoastaan pitkää ja raskassoutuista dokumenttia. Dokumentarismia rasittaa lisäksi usein puhevaltaisuus ja radiofonian puute. On myös lukuisia maita, joissa radiodokumentti on kuollut kokonaan.

Suomessa sen sijaan on kehitetty radiolle ominaista dokumentti-ilmaisua sekä radion Dokumenttiryhmän että Radioateljeen tuotannoissa. Suomessa on myös syntynyt hillitön määrä uusia radiodokumentin muotoja, jotka ovat tavoittaneet uusia yleisöjä.

1980-luvulla kehitettiin kymmenminuuttinen lyhytdokumentti, joka on levinnyt moniin muihinkin maihin. 1990-luvulla kokeiltiin muun muassa radiodokumenttia suorana lähetyksenä.

2000-luku toi eetteriin maailman ensimmäiset lähetysvirtaan suunnitellut dokumentit. Radiodokumentteja on totuttu kuulemaan kulttuuri- ja puhekanavilla, mutta Suomessa dokumentarismi on ujuttautunut YleX:n ja Radio Suomen taajuuksille. Lyhyet dokumentit on saatu sopimaan luontevasti kevyen puheen ja musiikin virtaan.

Viime vuosikymmenen innovaatio oli myös lyhytdokumentin äärimuoto, minuutin dokumentti.

Yle Puheella tänään alkava Vaasankatu hyökkää! -sarja on kahdella tavalla uraauurtavaa dokumentarismia. Sarja soveltaa ensi kertaa radioon televisiosta tuttua realitydokumentti-konseptia. Se on myös ensimmäinen varta vasten Yle Puheelle tehty dokumentti.

Televisioon on muutaman vuoden sisällä levinnyt realitydokumentiksi kutsuttu dokumenttityyli, jota leimaavat sarjamuotoisuus, henkilökeskeisyys ja käsikirjoittamattomuus. Tämän lajin tunnetuin edustaja lienee TV1:n suosikkisarja Toisenlaiset frendit.

Vaasankatu hyökkää! perustuu samaan ideaan, mutta tekijät eivät halua kutsua sitä realityksi vaan "jatkuvajuoniseksi dokumenttisarjaksi". Tämä onkin parempi nimitys. Alun perin lavastettua tositelevisiota tarkoittavan realityn yhdistäminen dokumentarismiin on käsitteiden tarpeetonta hämmentämistä.

Vaasankatu hyökkää! seuraa hesinkiläisen roller derby -joukkueen Kallio Rolling Rainbown valmistautumista lajin kaikkien aikojen ensimmäiseen suomalaiseen paikallisotteluun, jossa joukkue kohtaa Helsinki Roller Derbyn.

Roller derby on maailmalla jatkuvasti suosiotaan kasvattava urheilulaji, jossa rullaluistelevat pelaajat puolustautuvat ja hyökkäävät yhtä aikaa. Kontaktilaji on saanut vaikutteina showpainista esimerkiksi pelaajien "taiteilijanimet".

Roller derby on perinteisesti naisten laji, ja myös Kallio Rolling Rainbown pelaajat ovat naisia. Suomi saa oman kansallisen roller derby -liigansa ensimmäisenä Euroopan maana tänä vuonna.

Pauliina Motturin käsikirjoittama ja ohjaama Vaasankatu hyökkää! on parhaimmillaan vahvasti tilanteessa elävää todellisuuskuvausta, jossa päästään lähelle päähenkilöiden elämää. Heikoimmillaan sarja taantuu falskiksi hölinäksi, josta on vaikea saada otetta.

Sarjaa esitetään päivittäin. Harvemmin esitettynä se menettäisikin luultavasti ison osan intensiteetistään. Dokumenttisarjan luoma kehys antaa merkityksen siinä kuultaville sinänsä irrallisille ja merkityksettömille puheille.

Jaksojen nopea rytmi ja puhekielisyys muistuttavat YleX-kanavalle tehtyjä lyhytdokumentteja. Sarja onnistuu myös hivuttamaan poikkeuksellisen määrän musiikkia Yleisradion puhekanavalle.

Jatkuvajuoninen sarjadokumentti ei ole jäämässä Ylessä kokeiluksi. Ensi vuonna vastaavia sarjoja tuotetaan luultavasti kaksi lisää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää