Radio ja TV    |   Dokumentti

Lenny Bruce oli törkyturpa tienraivaaja

Elokuvan Lenny Bruce on hauskempi kuin dokumentin Lenny Bruce

Tilaajille
Lenny Bruce ja komedian rajat
Looking for Lenny, USA 2011
Ohjaus Elan Gale
Teema klo 21.00
Lenny
USA 1974
Ohjaus Bob Fosse
Pääosissa Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck
Teema klo 22.00 (K16)

"Jos olisimme tappaneet Jeesuksen viimeisen 50 vuoden aikana, seurakuntien koulujen oppilaat juoksisivat ympäriinsä sähkötuolin pienoismallit kaulassaan." Lavakoomikko Lenny Brucen (1925–1966) vitsi kerrotaan elokuvassa Lenny, mutta ei dokumentissa Lenny Bruce ja komedian rajat. Molemmat esitetään tänään Teeman teemaillassa.

Elan Galen esikoisdokumentissa on muutenkin huomattavasti vähemmän huumoria kuin uusintana nähtävässä Bob Fossen elokuvassa. Syynä lienee pääasiassa se, että Brucen esityksistä on säilynyt vain niukasti kuvamateriaalia, vaikka ääninauhoituksia onkin olemassa runsaasti. Ehkä Gale on myös ollut varovaisempi materiaalia valitessaan.

Pätkät, jotka dokumentissa nähdään ja kuullaan, eivät ole kovinkaan hauskoja. Kyse ei ole pelkästään huonosta tuurista, sillä suurin osa Brucen huumorista ei ole kestänyt aikaa. Vitsailu nojasi toisaalta päivänpolttaviin asioihin ja toisaalta epäsovinnaiseen lähestymistapaan, jollaiseen nykyisin on jo totuttu.

Lenny Bruce oli joka tapauksessa tienraivaaja. Perinteisten anoppi- ja vaimovitsien sijaan hänen esityksensä koostui suorapuheisesta jutustelusta aivan oikeista asioista. Roisit sanavalinnat johtivat siveettömyyssyytteisiin, jotka vetivät uran ja koko elämän luisuun.

Dokumentin tekotapa on pääasiassa äärimmäisen perinteinen. Kuuluisasta esiintyjästä kertovat hänen läheisensä, mutta suurin osa ajasta käytetään siihen, että esiintyjää arvioivat myönteisesti toiset saman alan esiintyjät.

Ainoan poikkipuolisen sanan taitaa lausua muusikko ja puhumisen ammattilainen Henry Rollins. Hän kehuu Brucea, mutta suhtautuu kriittisesti tämän esitykseen, jossa yleisön jäseniä kutsutaan rotuun liittyvillä haukkumanimillä.

Gale on ottanut dokumenttiin mukaan kaksi tuoreempaa tapausta, joissa viihdyttäjä on kärsinyt sanavalinnoistaan. Seinfeld-sarjan Kramerina tunnetun Michael Richardsin rasistinen raivo komediaklubilla vuonna 2006 ja radiojuontaja Don Imusin törkeät kommentit naiskoripalloilijoista vuonna 2007 eivät kuitenkaan liity kovin tiiviisti asiaan. Brucen tavoite kun oli tismalleen päinvastainen: rasististen asenteiden kritisoiminen.

Paljon enemmän dokumentaristin olisi kannattanut kuunnella Brucen agenttia ja tytärtä, jotka ovat roolihenkilöitä myös Lenny-elokuvassa. Tytär Kitty kertoo vaikeimpina aikoina joutuneensa piilottamaan ruokaa sänkynsä alle.

Sekä dokumentilta että elokuvalta kaipaisi enemmän 1950-luvun ajankuvaa: millaisia olivat valtaväestön asenteet, millaisia olivat valtavirran koomikot.

Näin olisi helpompi hahmottaa Brucen hätkähdyttävyys aikalaisten silmissä.

Lenny-elokuvan käsikirjoituksen teki Julian Barry oman näytelmänsä pohjalta. Dokumentinteon ympärille rakennetussa draamassa merkittävän sijan saa Brucen ja strippari Hot Honey Harlow'n parisuhde.

Ihmissuhdejännitteen avulla tarina pysyy koossa lukuisista lavakomediakohtauksista huolimatta. Samalla päästään näyttämään, miten Brucen huumori kumpusi hänen oman elämänsä kokemuksista.

Lenny pääsi ehdolle kuudessa keskeisessä Oscar-kategoriassa. Palkinnoitta jääminen voi johtua siitä, että Brucen esitysten käydessä tylsäksi tylsyys tarttuu elokuvaankin.

Tässä kuitenkin on kyse hyödyllisestä pitkäveteisyydestä: ilman sitä piloille menevät esitykset eivät tuntuisi piinallisilta eikä alamäki alamäeltä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää