Radio ja TV    |   Elokuva

Orson Welles jyrää Jane Eyren

Yorkshiren synkkä nummimaisema luotiin studioon Kotiopettajattaren romaanin Hollywood-versiossa

Tilaajille
Kotiopettajattaren romaani

 

 

 
Jane Eyre, USA 1943
Ohjaus Robert Stevenson
Pääosissa Joan Fontaine, Orson Welles
Teema klo 18.00 (K7)

Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanista on tehty lukuisia elokuvaversioita ja viimeksi myös loistava brittiläinen minisarja, joka osoitti, että vuonna 1847 ilmestyneestä romaanista riittää edelleen ammennettavaa.

Tänään esitettävä versio edustaa Hollywoodin näkemystä. Robert Stevensonin ohjaus valmistui vuonna 1943, ja sitä on kiitetty erityisesti sen vahvasta goottilaisesta tunnelmasta. Kaikki on tietysti ajan elokuvien mukaisesti rakennettu suoraan studioon, mutta kieltämättä Yorkshiren nummimaisemat ja Thornfieldin synkeä linna kohoavat huimiin mittoihin.

Stevensonin ura suuntautui sittemmin toisenlaisiin tyylilajeihin Disney-tuotannoissa. Hän on muun muassa Maija Poppasen ohjaaja, joten senkin vuoksi on syytä olettaa, että Kotiopettajattaren romaanin näkymiin on vaikuttanut vahvasti miespääosan esittäjä Orson Welles. Welles mainitaan yleensä elokuvan yhtenä tuottajana, vaikka hän ei itse sitä halunnut.

 

Welles näyttelee elokuvassa Edward Rochesteria, joka on maailmankirjallisuuden kiehtovimpia mieshahmoja, samalla viivalla Charlotte Brontën sisaren Emilyn luoman Heathcliffin kanssa. Rochester on täynnä ristiriitoja: hän on yhtä aikaa erakko ja sosiaalinen, ylimielinen ja herkkä, tyly ja empaattinen.

Romaanin päähenkilö on silti Jane Eyre, vaikka se elokuvassa pääsee välillä unohtumaan. Orpo Jane elää ensin kasvattina ja sen jälkeen hirmuisessa koulukodissa, jonka kuria elokuva erityisesti korostaa. Tästä kaikesta selviydyttyään Jane tietää silti edelleen, mitä haluaa. Hän haikailee maailmalle ja etsii onnea, jotta voisi hylätä menneisyytensä. Sitten kuvaan astuu sielunkumppani Rochester, jonka linnaan Jane saapuu kotiopettajaksi.

Jane Eyrea näyttelee voimakkaasti eläytyvä Joan Fontaine. Hänet nähdään toistuvasti lähikuvissa kasvoillaan aina sama kärsivä ja nöyristelevä ilme. Näin jää huomiotta Jane Eyren raivokas tahdonvoima, jonka hän peitti hyvään käytökseen.

 

Jane Eyre -elokuva osui Wellesin uralla hänen kuuluisuutensa huippuvuosiin Hollywoodissa. Häneltä oli valmistunut Citizen Kane pari vuotta aiemmin ja sitä seurasi Mahtavat Ambersonit. Wellesin näyttelijäntyöstä huokuu itsevarmuus mutta myös rohkeus esittää monitasoista mieshahmoa. Fontaine ei pääse samalle tasolle.

Elokuva korostaa Janen ja Rochesterin suhteen syvällisyyttä viipymällä pitkään heidän dialogeissaan, mikä on aika tavatonta Hollywood-elokuvassa. Lopun traagiset tapahtumat kuljetaan läpi vauhdilla, ja puolitoistatuntinen elokuva tuntuu melkein katkeavan kesken.

 

Elokuvaan liittyy muitakin kiinnostavia nimiä. Nuori Elizabeth Taylor säteilee hetken Janen ystävänä koulukodissa. Käsikirjoittajatiimissä mainitaan kuuluisa brittikirjailija Aldous Huxley. Dramaattisen musiikin on säveltänyt legendaarinen Bernard Herrmann, mutta ennen hänen pestaamistaan Welles ehti kysyä tehtävään itseään Igor Stravinskyä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää