Radio ja TV    |   DOKUMENTTI

Maksun hetkellä määrää hinta

Helppotajuinen tv-dokumentti kertoo, kuinka väärennettyjen merkkituotteiden kansainvälinen kauppa toimii

Tilaajille
Ulkolinja: Vaaralliset väärennökset
Counterfeit Culture,
Kanada 2013
Ohjaus Geoff D'Eon ja Jay Dahl
TV1 klo 22.05

Vaaralliset väärennökset -tv-dokumentti alkaa pysäyttävillä sanoilla: maailmassa on käynnissä ihmiskunnan historian suurin rikosaalto.

Brittiläisen toimittajan ja tietokirjailijan Tim Phillipsin mukaan väärentäminen voi olla taloudellisesti kannattavampaa kuin mikään muu rikollisuus, eikä siinä ole juurikaan kiinnijäämisen riskiä. Hän kertoo, että väärennettyjen tuotteiden bisnes on nyt sata kertaa suurempi kuin 25 vuotta sitten.

Mistä tämä johtuu? Kanadalainen tv-dokumentti etsii vastausta eri puolilta maailmaa. Tekijät ovat tavanneet esimerkiksi väärennöksiä ratsaavan kanadalaispoliisin, väärentäjiä jäljittävän yksityisetsivän Hongkongissa sekä yhdysvaltalaisrouvan, jonka ystävätär kuoli verkosta tilaamaansa lääkeväärennökseen.

Dokumentti löytää väärennysbisneksen kasvuun useita syitä, kuten Kiinan teollisuuden kehityksen ja verkkokaupan kasvun, mutta perimmäinen motiivi on tietysti raha.

Ilmailualalla väärennetyille varaosille syntyi markkinat, kun lentoyhtiöt alkoivat säästää ja ulkoistivat lentokoneiden huoltotoiminnot. Ulkoistamisen jälkeen yhtiöiden on käytännössä ollut mahdotonta seurata, mistä alihankkijat ostavat osansa.

Dokumentin mukaan väärennettyjä osia on löytynyt esimerkiksi USA:n presidentin helikopterista ja Kanadan armeijan Hercules-kuljetuskoneesta.

Vuonna 2000 väärennös aiheutti onnettomuuden, jossa kuoli yli sata ihmistä. Pariisista New Yorkiin matkalla olleen Concorde-yliäänilentokoneen rengas puhkesi nousukiidossa ja sytytti polttoainetankit tuleen. Kone putosi pian nousun jälkeen ja törmäsi pieneen hotelliin.

Tutkijoiden mukaan turman aiheutti väärennetty osa, joka oli pudonnut toisesta lentokoneesta.

Halpa hinta motivoi myös tavallista kuluttajaa valitsemaan esimerkiksi väärennetyn merkkivaatteen aidon sijaan, mutta harva pohtii maksun hetkellä moraalia. Väärennetyn merkkivaatteen ostaminen tukee rikollisuutta, jonka toiminta vie ihmishenkiä.

Dokumentin mukaan samat rikolliset väärentävät kaikkia tuotteita merkkivaatteista lääkkeisiin, jotka voivat olla hengenvaarallisia.

Kiinassa lääkeväärennöksiin kuolee vuosittain jopa 300 000 ihmistä. Eräissä Aasian ja Afrikan maissa jopa puolet lääkkeistä on väärennettyjä, mutta kopiolääkkeitä on löytynyt myös yhdysvaltalaisilta syöpäklinikoilta ja sairaaloista.

Helppotajuisessa dokumentissa on paljon faktatietoa, mutta jotkin asiat vaikuttavat tutuilta ja itsestään selviltä. Kukapa ei olisi tietoinen väärennettyjen merkkivaatteiden kehnosta laadusta, niitä valmistavien työntekijöiden huonoista oloista tai siitä, että internetistä tilatut lääkkeet voivat olla vaarallisia?

Analyysit väärennysbisneksen laajuudesta, luonteesta ja vaikutuksista ovat sen sijaan kiinnostavia. USA:n ilmailuviranomaiset ovat esimerkiksi vähätelleet ongelmaa, koska sen kitkeminen olisi liian kallista.

Dokumentin mukaan lääketeollisuuskin on aiemmin suhtautunut väärennöksiin välinpitämättömästi, koska aiheen tuominen esille saattaisi tahrata myös lääkefirmojen maineen.

Mitä väärennysbisnekselle sitten voisi tehdä?

Dokumentti esittää yksinkertaisen mutta järkeenkäyvän ratkaisun.

Vastuu on meillä kuluttajilla, koska kysyntä luo tarjontaa. Väärennösten valmistaminen loppuu, jos niille ei ole enää markkinoita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää