Radio ja TV    |   Dokumentti

Lapsuus loppui kun rahat loppuivat

Koskettava brittidokumentti kuvaa köyhyyttä Yhdysvalloissa lasten näkökulmasta

Tilaajille
Ulkolinja: USA:n kodittomat lapset
Poor Kids in the USA, Britannia 2012
TV1 klo 22.00

Viime vuosien tapahtumat ovat muistuttaneet markkinatalouden logiikasta. Taantumasta kärsivät eniten he, joilla ei ole osaa eikä arpaa talouden kehnoon tilaan.

Sellaisia ihmisiä ovat esimerkiksi amerikkalaislapset, joita Ulkolinjan USA:n kodittomat lapset -dokumentti seuraa.

Heidän elämänsä on sanalla sanoen lohdutonta.

Dokumentin alussa tavataan yhdeksänvuotias Brittany, jonka perheen alamäki alkoi isän potkuista. Ensiksi meni koti ja sitten loppuivat rahat.

Nyt perhe elää kituuttamalla päivästä toiseen. Autoa ei ole varaa korjata, taloon ei tule pakkasella lämmintä vettä, laskut ovat maksamatta eikä raha riitä terveellisen ruokaan.

Perhe elää pakastepizzoilla ja muilla eineksillä.

Dokumentti muistuttaa, että Yhdysvalloissa köyhyysrajan alapuolella elää 46 miljoonaa ihmistä ja lapsista joka viides, joten Brittanyn perhe ei ole yksittäistapaus.

Tiedot yhdysvaltalaisten ahdingosta eivät ole yllättäviä. Talouskriisin aikana tilanteesta on uutisoitu mediassa usein.

Dokumentin näkökulma eli tapa kuvata talouskriisiä ja sen vaikutuksia lasten kautta on kuitenkin kiinnostava. Keskipisteessä on kolme perhettä, joiden taustoista kerrotaan vähän. Tai oikeastaan vain se, kuinka he päätyivät köyhyyteen ja kodittomuuteen.

Perheet ovat todennäköisesti keskiluokkaa tai alempaa keskiluokkaa, mutta yhtä kaikki, he olivat ennen talouskriisiä ihmisiä, jotka elättivät itsensä työllä.

Kertojaääntä kuullaan vain alussa, se johdattaa katsojan aiheeseen. Välillä ruudussa nähdään faktoja Yhdysvaltojen taloustilanteen vaikutuksista, mutta pääasiassa dokumentti keskittyy seuraamaan perheiden elämää lasten näkökulmasta.

Näin tekijät estävät tarinan rönsyilyn ja kiinnittävät katsojan huomion olennaiseen, lasten kokemuksiin köyhyydestä.

Kuinka he ymmärtävät tilanteen? Mitä he ajattelevat siitä, että äiti on stressaantunut ja huutaa? Tai millaisena lapset ylipäänsä kokevat elämänsä?

Lopputuloksena on dokumentti, joka on koskettava ja hetkittäin masentava. Katsojalle syntyy vaikutelma, että USA:n kodittomat lapset on raadollinen mutta realistinen kuvaus sen päähenkilöiden elämästä.

Toteutustapa on toimiva. Dokumentissa ei ole mukana kulkevaa kertojaääntä tai liikaa faktoja sulateltavaksi, joten katsojalle jää aikaa pohtia näkemäänsä ja kuulemaansa.

Dokumentti ei lipsahda turhan sentimentaalisuuden puolelle, vaikka useat kohtaukset ovat voimakkaita. Sellainen on esimerkiksi Brittanyn haastattelu, jossa hän ikävöi lempilelujaan eli kannettavaa pelikonsolia ja pehmoeläintä.

Niitä ei enää ole, koska perhe menetti suuren osan irtaimistostaan, kun he eivät pystyneet maksamaan varaston vuokraa. Sopimukseen kuului, että tavarat siirtyvät firman omistukseen, jos vuokralainen ei maksa laskua.

Dokumentti vilisee samanlaisia surkeita tarinoita: Kaylie karkottaa näläntunteen ajattelemalla muita asioita, eikä hän pääse kouluun, koska perhe muuttaa vähän väliä paikasta toiseen. Äiti ei laita lapsiaan opinahjoon, sillä muutto uuteen tilapäismajoitukseen voi olla edessä milloin vain.

Lapsia yhdistää Ulkolinjan dokumentissa köyhyyden lisäksi myös se, että he puhuvat kameralle elämästä ja kokemastaan varsin analyyttisesti, kuin aikuiset konsanaan.

Katsojan on helppo tehdä keittiöpsykologinen analyysi köyhyyden vaikutuksista: lapsuus loppui silloin, kun rahat loppuivat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää