Radio ja TV

Jimin tähti loistaa yhä kirkkaana

Tuore Jimi Hendrix -dokumentti tuo kitaristilegendan vaiheisiin vähän uutta

Tilaajille
Dokumentti
Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin'
USA 2013
Ohjaus Bob Smeaton
Teema klo 21.00

KitaristiJimi Hendrix (1942–1970) on yksi niistä 1960-luvun rockmuusikoista, joiden maine on säilynyt kirkkaimpana. Ehkä se johtuu siitä, että Hendrix kuoli nuorena eikä väännä Voodoo Chileä nostalgiakiertueilla seitsemänkymppisenä.

Hendrixin perikunta on viime aikoina julkaissut kitaristin laajaa äänitejäämistöä järkevinä kokonaisuuksia ja tehnyt muutenkin hyvää työtä Hendrixin perinnön säilyttämisessä.

Tosin kaikessa ei perikunnan työ ole ollut aivan ongelmatonta. Siitä on esimerkkinä tänään Teeman Jimi Hendrix -kokonaisuudessa esitettävä tuore dokumentti Hear My Train A-Comin'.

Beatles Story- ja Festival Express -dokumentit koostaneen Bob Smeatonin dokumentti on tuttu kokoelma puhuvia päitä.

Hendrixiä muistelevat muun muassa muusikkokollegat PaulMcCartney, Steve Winwood ja Billy Gibbons sekä kaikkien Jimi-dokumenttien pakollinen hahmo, Hendrixin alkuperäisten albumien äänittäjä Frank Kramer.

Hendrix-ummikoille dokumentti tarjoaa kitaristin lyhyen elämäntarinan tiiviissä paketissa, mutta muutamia joutavia kotielokuvan pätkiä ja minimaalisia konserttiottoja (muun muassa Miami Pop Festival 1968 ja Jimin viimeinen Euroopan keikka Fehmarnissa 1970) lukuun ottamatta se ei tarjoa mitään oleellista uutta.

Dokumentissa myös silotellaan ja jopa vääristellään asioita. Dick Cavett -show'n usein esitetyssä haastattelussa Jimi taas kerran kertoo laskuvarjojääkärin uransa päättyneen nilkan murtumiseen. Tosiasiassa hän ei sopeutunut armeijaan, ja hänen kahden vuoden pestinsä päättyi jo vuoden kuluttua kotiin passittamiseen.

Ohjelmassa myös kerrotaan Jimin kuolleen, koska hänen silloinen tyttöystävänsä antoi hänelle vahvoja unilääkkeitä, joihin Jimi ei ollut tottunut. Tämän tyttöystävän, Monika Dannemanin, mukaan Jimi kuitenkin vetäisi kyseistä lääkettä yhdeksän tablettia, kun suositeltava annos olisi ollut puoli tablettia. Pohjalla oli lisäksi vielä amfetamiinia ja alkoholia.

Totta dokumentissa on varmasti se, että Jimi Hendrix eli musiikille ja kantoi kitaraansa mukanaan, minne sitten menikin. Eräs vanhoista naisystävistä kertoo, että Jimille oli tärkeää vain kaksi asiaa: musiikki ja naiset. Lavalla hän oli itsevarma ja vimmainen esiintyjä, yksityiselämässään ujo ja epävarma ihminen.

Dokumentissa on runsaasti musiikkia, mutta katkelmallisesti. Sen perusteella ei Hendrixin musiikista mitään tietämätön saa riittävää käsitystä siitä, mikä hänet nosti rockin kuolemattomien kaartiin.

Kiusallista on myös se, että elokuvassa on runsaasti arkistopätkiä, joissa puhuvat jo kuolleet henkilöt, kuten Jimin bändikaverit Noel Redding ja MitchMitchell sekä Jimin isä Al, mutta heitä ei mainita edesmenneiksi. Näin katsoja saa käsityksen, että he olisivat yhtä lailla elossa kuin muutkin dokumentissa haastatellut.

Dokumentin jälkeen Teemalla nähdään taltiointi Jimin legendaarisesta keikasta Woodstockin festivaaleilla elokuussa 1969.

Laajennetun väliaikaiskokoonpanon Gypsy Sun and Rainbowsin kanssa Hendrix heitti jamivetoisen keikan, jonka huipentuma oli huikea versio Yhdysvaltojen kansallislaulusta The Star-Spangled Banner.

Jimi survoi kitarastaan Vietnamin pommitukset mieleen tuovia ujelluksia ja räjähdyksiä, jotka hetkeksi tuntuivat kiteyttävän silloisen amerikkalaisen vastakulttuurin pasifistisia tuntoja.

Itse Hendrix selitti versiotaan haastattelussa myöhemmin kutakuinkin näin: "Me soitetaan sitä niin kuin Amerikan ilmapiiri on nykyään. Se on vähän niinku pysähtyny, tajuutsä."

Kuten Hendrix dokumentin arkistopätkässä toteaa, hän oli parempi soittamaan kitaraa kuin selittämään asioita suullisesti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää