Radio ja TV    |   Televisio

Uusi mittaustapa muuttaa mielikuvaa tv-suosikeista

Televisiota katsottiin vuonna 2014 edelleen lähinnä livenä ja jopa aavistuksen enemmän

Tilaajille

Puheet television suosion hiipumisesta ovat ennenaikaisia, ainakin Suomessa. Perinteinen televisio näyttää nimittäin – ainakin lukujen perusteella – pitävän pintansa erinomaisesti. Se on jopa petrannut hieman.

Televisiovastaanottimia on nyt kotitalouksissa enemmän kuin koskaan – yli 4,6 miljoonaa – ja tv-katseluun käytettiin viime vuonna aikaa enemmän kuin koskaan: keskimäärin kolme tuntia ja neljä minuuttia päivässä.

"Pohjoismaista Suomi on omaa luokkaansa. Minuuttien määrä on ollut Ruotsissa ja Tanskassa jonkin aikaa laskussa", sanoo ohjelmien katselua mittaavan Finnpanelin toimitusjohtaja Lena Sandell.

Finnpanelin tiistaina julkistamasta vuosikatsauksesta selviää myös, että tallentavista digibokseista ja erilaisista nettipalveluista huolimatta valtaosa ohjelmista – 93 prosenttia – katsotaan edelleen "livenä". Eli juuri siihen aikaan kuin ne lähetetään.

Kirkkain esimerkki on vuoden katsotuimpien odotettu ylivoimainen ykkönen Linnan juhlat, joka keräsi joulukuun kuudentena keskimäärin 2,1 miljoonaa katsojaa.

Mielikuva menestyksestä saattaa kuitenkin muuttua, sillä Finnpanel alkaa julkaista katsotuimmista ohjelmista toistakin listaa, jonka kokoamisessa otetaan huomioon myös pikauusintojen ja tallennekatseluiden katsojat sekä Yle Areenan, MTV Katsomon ja Nelosen Ruudun katsojat.

"Sekä yleisön että television käsitteet ovat muuttuneet ja laajentuneet", sanoo Finnpanelin tv-mittaritutkimuksen ohjausryhmän puheenjohtaja, MTV:n tutkimusjohtaja Taina Mecklin.

Esimerkiksi voi ottaa kuluvan vuoden ensimmäisen viikon, jolloin pikauusinta ja nettikatselu nostivat Uutisvuodon uudessa mittarimallissa viikon ykköseksi hitusen yli miljoonalla katsojalla.

"Havahduin vasta itsekin siihen, että pikauusinnoilla voi olla näin suuri vaikutus katsojien kokonaismäärään", Lena Sandell sanoo ja nostaa toisen esimerkin. Nelosen Loirinuotiolla keräsi vuoden ensimmäisellä viikolla ensiesityksellään 829 000 katsojaa, mutta menestyksen mittakaavan paljasti vasta pikauusinnoilla ja nettitelevisiolla täydennetty katsojamäärä: 1 356 000.

Areenan, Katsomon ja Ruudun käynnistysmäärät lisääntyivät vuonna 2014 puolella. Joillekin ohjelmille – lastenohjelmille – nettitelevisio on jo se omin väline: vuoden ensimmäisellä viikolla TV2:n lastenanimaatio Ryhmä Hau keräsi kaikista katsojistaan Areenassa 60,1 prosenttia.

Ehkä totuttelu uudenlaiseen epävälineelliseen televisioon pitää aloittaakin juuri netistä. Finnpanelin mukaan katseluajat laskivat viime vuonna jälleen ikäryhmissä 4–9, 10–14 ja 15–24. Nuorimmat käyttivät perinteiseen katseluun päivittäin enää runsaan tunnin eli 70 minuuttia ja 15–24-vuotiaatkin vain 77 minuuttia.

Ero heidän vanhempiinsa (35–44 vuotta) ja isovanhempiinsa (yli 65-vuotiaat) kasvaa siis edelleen: edelliset katsoivat televisiota päivässä 218 minuuttia ja jälkimmäiset jo 283 minuuttia eli melkein viisi tuntia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää