Radio ja TV

Levoton Ansa ja miehet

Kaikella rakkaudella on Matti Ijäksen parhaita elokuvia

Tilaajille
Arvio: elokuva
Kaikella rakkaudella ★★★★
Suomi 2013
Ohjaus Matti Ijäs
Pääosissa Krista Kosonen, Sampo Sarkola, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman
TV1 klo 21.05 (K12)

Matti Ijäs on ohjannut suurimman osan tuotannostaan Ylelle, joten hänen elokuviensa pääasiallinen esityskanava on ollut televisio.

Joukossa on kuitenkin myös teatterielokuvia, kuten 1990-luvulla valmistuneet Räpsy ja Dolly sekä Pilkkuja ja pikkuhousuja.

Kaksi vuotta sitten valmistunut Kaikella rakkaudella on Ijäksen kuudes teatterielokuva, ja se on monella tapaa erityinen hänen tuotannossaan. Hieno työ meni kuitenkin monilta ohi, vaikka televisiossa Ijäs on iso nimi.

Kaikella rakkaudella on sävyltään vähän erilainen kuin Ijäksen muut elokuvat, ja se lähtee konkreettisestikin uusiin maisemiin, sillä elokuvassa matkustetaan aina Jäämeren rannalle saakka.

Epäilemättä elokuvaan on vaikuttanut sen käsikirjoittajatiimi, johon kuuluivat Ijäksen ohella Heikki Vuento, Auli Mantila ja J.-P. Passi.

Tietämättä sen tarkemmin heidän työtavoistaan elokuvasta voi aika helposti tunnistaa esimerkiksi Mantilan ihmiskuvaa.

Kaikella rakkaudella kertoo naisesta, Ansasta, ja kahdesta miehestä hänen elämässään.

Omissa oloissaan viihtyvä valokuvaaja Topi (Sampo Sarkola) on uusi suhde ja Ismo (Tommi Korpela) vankilasta palaava exä, joka tuo mukanaan hankaluuksia.

Kaikki sivuhenkilötkin ovat tärkeitä: Ismon nilkki, tekopyhä veli (Hannu-Pekka Björkman) sekä elokuvan lapset, veljenpoika Esa (Lauri Romakkaniemi) ja Ansan tytär Suvi (Aurora Kuusisto).

Ansa on Ijäksen elokuvien parhaita naishahmoja ja samalla Krista Kososen viime vuosien taidonnäytteitä. Ansa elää liki lahonneessa talossaan rahattomana mutta ei ota helposti apua vastaan. Tai jos ottaa, niin pakon edessä.

Kosonen tavoittaa Ansan kaikki eri puolet raivosta herkkyyteen, Sarkola puolestaan Topin kiltin miehen kuoren särkymisen.

Topi ja Ismo muodostavat klassisen hyvän ja pahan parivaljakon, mutta omalla erikoisella tavallaan he kuitenkin ystävystyvät Ansaa auttaessaan.

Koko ryhmä matkustaa kahteenkin otteeseen Jäämerelle, kun Ansan on mentävä kalatehtaalle töihin.

Ijäksen elokuvien henkilöissä on usein varautuneisuutta, mutta Kaikella rakkaudella lähestyy henkilöitään suoraan, nimen mukaisesti rakkaudella.

Ijäkselle ominainen absurdius on läsnä mutta vähemmän korostetusti kuin muissa hänen elokuvissaan.

Elokuvan ajatus tiivistyy penkissä, jota Topi kuljettaa autonsa katolla ottaakseen siitä valokuvia eri paikoissa. Se kutsuu ihmisiä istumaan, "huilaamaan" ja katsomaan pohjoisen maisemaa. Elämä voi olla rankkaa, mutta sen kestää, jos ympärillä on tarpeeksi ilmaa.

Timo Hietalan rauhoittava musiikki tukee elokuvan tunnelmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää