Radio ja TV

Mainos siitäkin mitä ei ole

Neuvostoliittolaisesta mainostoimistosta kertovan dokumentin mainio arkistomateriaali naulaa katsojan paikalleen

Tilaajille
Arvio: dokumentti
Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto
Kullaketrajad, Viro 2013
Ohjaus Hardi Volmer ja Kiur Aarma
Teema klo 21.00

Viro oli 1980-luvulla suomalaisen silmin outola, jossa puheenparsi oli kotoisa ja kaikki muu harmaata ja tasapaksua. Mutta mitä enemmän aikaa miehityksestä kuluu, sitä huikeampia tarinoita etelänaapurista kuoriutuu.

Hardi Volmerin ja Kiur Aarmanin dokumentti Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (2013) on henkinen rinnakkaisteos Jaak KilminDisko ja ydinsota -dokumentille (2009). Molemmat kurkistavat historiaan niin läheltä nykyihmistä kuin suinkin eli televisiosuhteen kautta.

Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto on Kilmin työhön verrattuna perinteisempi, mutta tapahtumien vyöry ja hersyvä arkistomateriaali naulaavat katsojan paikalleen.

Dokumentin keskushenkilö on mainosmaakari Peedu Ojamaa (1933–2014). Hänen elämäntyönsä ei ole vähäinen. Ojamaa perusti Eesti Reklaamfilmin, josta tuli kylmän sodan toisen osapuolen Neuvostoliiton suurin ja ainoa mainoselokuvia tuottava putiikki.

Jo lähtökohta oli järjetön – ja siksi niin toimiva.

Suunnitelmataloudessa ei pitänyt teoriassa olla tarvetta kulutusta ohjaavalle mainonnalle. Kuitenkin Moskovan päättäjät vakuuttuivat mainonnan tärkeydestä.

Kun neuvostoyritykset määrättiin käyttämään prosentti budjetistaan mainontaan, ruplahana suurvallan luoteisnurkkaan aukesi.

Seurasi asioita, joita kapitalismin sääntöihin tottuneen on vaikea uskoa todeksi.

Laitetaanko vähäpukeiset naiset keikistelemään ja kaahaamaan hiekkarannalla jeepillä ja myydään kuvastolla kuivakäymälöiden kaksinkertaisia kansia? Onnistuu.

Mainos kivennäisvedestä, jota on vain kolme kuorma-autollista? Kyllä. Värska-mineraalivedestä tuli mainoksen vetävän tanssikoreografian myötä hittituote.

Entä mainos, jossa ei sovi näyttää mitään tuotteita, koska niitä ei todennäköisesti ole?

Sopii. Kaubamajan mainoksessa nähtiin lopulta notkeita voimistelijoita sekä nopeita välähdyksiä kristallikruunuista.

Sitä mukaa, kun Eesti Reklaamfilmin imperiumi kasvoi, Ojamaan ja kumppaneiden tavoitetaso nousi. Tosin 1980-luvun alun suurhanke, Tallinnan Piritaan kaavailtu formularata, jäi hilkuille. Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnev kuoli juuri vähän ennen kuin sopimus piti allekirjoittaa.

Olemassaolonsa aikana toimisto ehti tuottaa noin 5 000–6 000 mainosta. 1990-luvun alussa työt olivat vaarassa hävitä kokonaan, mutta onnekkaan sattuman kautta mainoksia säilyi kelallinen.

Ne eivät suinkaan ole uponneet historian sedimentteihin. Esimerkiksi Kanahakkliha-mainoksesta (1986) tuli vuonna 2005 iso nettihitti, josta päätyi lopulta pätkä Borat-elokuvaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Miska Rantanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää