Radio ja TV

Aviomiehet aikovat naimisiin keskenään

Nimekkäiden tekijöiden draamakomediasarjan huumori saisi olla omintakeisempaa ja yllätyksellisempää

Tilaajille
Arvio: komediasarja
Grace ja Frankie
Grace and Frankie, USA 2015
Pääkäsikirjoittajat Marta Kauffman, Howard J. Morris
Pääosissa Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen, Sam Waterston
Katsottavissa maksullisessa Netflix-nettipalvelussa (netflix.fi)

Netflixin uutuussarja Grace ja Frankie houkuttelee katsomaan kiinnostavilla tekijöillään. Nimekkäiden näyttelijöiden kärkinimi on viime vuosikymmeninä sivuosissa nähty mutta 1970-luvulla kaksikin pääosa-Oscaria voittanut Jane Fonda.

Hän esittää eläkkeelle siirtynyttä yrittäjää Grace Hansonia, jonka avioliitto lakimies Robertin (Martin Sheen) kanssa on kestänyt 40 vuotta.

Kutakuinkin yhtä pitkän ajan Robertin yhtiökumppani on ollut Sol Bergstein (Sam Waterston). Tämän hippihenkinen terapeuttivaimo Frankie (Lily Tomlin) ja Grace eivät voi sietää toisiaan.

Eräänä päivänä Robert ja Sol ilmoittavat vaimoilleen, että heillä on ollut keskenään pitkä rakkaussuhde. Miehet ovat päättäneet mennä naimisiin, nyt kun laki antaa siihen mahdollisuuden.

Hämmentyneet, hylätyt vaimot päätyvät majailemaan avioparien yhdessä omistamalle rantahuvilalle.

Näyttelijöiden ohella kuuluisa on myös sarjaa ideoinut Marta Kauffman (s. 1956), Frendit-menestyssarjan (1994–2004) toinen alullepanija.

Tällä kertaa Kauffmanin kehittelijäkumppanina on työskennellyt Howard J. Morris, humoristisen avioliitto-oppaan Women Are Crazy, Men Are Stupid (Naiset ovat hulluja, miehet tyhmiä, 2009) tekijä.

Frendejä voi pitää malliesimerkkinä sarjasta, jossa hyvä käsikirjoittajatiimi ja osuva näyttelijäkaarti täydensivät toisiaan.
Grace ja Frankie
-sarjassa kumpikaan ei oikein natsaa kohdalleen.

Ensimmäisessä jaksossa draamalliset kohdat erottuvat selvästi parempina kuin koomiset hetket.

Osaltaan tämäkin johdattaa pohtimaan, että Fonda ei yksinkertaisesti ole komedianäyttelijä. Seuraavassa kolmessa osassa ei toisaalta vakuuta draamakaan.

Lily Tomlin puolestaan tunnetaan nimenomaan komediennena, mutta Frankie-hahmon hauskuus kärsii siitä, että tälle ei ole keksitty yllätyksellistä tehtävää tai sanottavaa.

Tavanomaisimmat hippikliseet taidettiin nauraa loppuun jo Dharma ja Greg -sarjassa (1997–2002), jossa lakimies ja hippiperheen tytär rakastuivat.
Gracessa ja Frankiessa
sama konservatiivi–hippi-asetelma on siirretty ikääntyneiden naisten välille, ja sitä on aviomiesten elämän seuraamisen kautta ryyditetty aimo suhauksella homo-teemoja.

Ympäröivän maailman ennakkoluulojen ja epätavallisen avioeron pulmien ohella kolmas kattava teema sarjassa on vanheneminen. Gracen ja Frankien ystävät kuolevat, erilaiset krempat vaivaavat, ja vähän yritetään kommentoida myös nuoremman väestönosan yliolkaista suhtautumista itseään vanhempiin ihmisiin.

Lopulta huomionarvoisinta sarjassa on se, että aviomiehiä näyttelevät vakaissa, maskuliinisissa rooleissa toistuvasti nähdyt Martin Sheen ja Sam Waterston.

Heidänkin osaltaan suurin mielenkiinto kuitenkin kohdistuu yhteiskunnalliseen muutokseen: nykyisin nimekkäät heteromiesnäyttelijät voivat jo uraansa vaarantamatta lähteä esittämään keskenään suukottelevia miehiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää