Radio ja TV

Ei hyvää päivää Islannissa

Rooli työtovereita nöyryyttävänä yliakateemisena kommunistina nosti koomikko Jón Gnarrin Reykjavíkin kaupunginjohtajaksi

Tilaajille
Komediasarja
Yövuorossa
Næturvaktin, Islanti 2007
Yle Areena (areena.yle.fi) 30. 8. asti
Päivävuorossa
Dagvaktin, Islanti 2008
Yle Areena 13. 9. asti
Vankilavuorossa
Fangavaktin, Islanti 2009
Yle Areena 29. 6.–27. 9.

Oikein hyvällä onnella joku naapurimaan kansalainen osaa nimetä Helsingin, Kööpenhaminan, Oslon tai Tukholman kaupunginjohtajan. Mutta Reykjavíkin kaupunginjohtaja on tiedetty viime vuosina paremmin. Viime kesäkuuhun saakka tehtävää hoiti Jón Gnarr, 48, tunnettu näyttelijä, koomikko ja anarkisti.

Poikkeavan taustansa ja valintaprosessin takia Gnarrin kansainvälinen maine ylitti moninkertaisesti hänen muodollisen virka-asemansa maailman pohjoisimmassa pääkaupungissa.

Gnarrin odottamatonta nousua paikallispolitiikan huipulle jouduttivat kolme toisiinsa liittyvää komediasarjaa, jotka ovat nyt katsottavissa Yle Areenassa syksyyn asti. Kaikkien sarjojen kantava roolihahmo on Gnarrin oma katkeran kitkerä luomus, ylikoulutettu ja alityöllistetty nelikymppinen kommunisti Georg Bjarnfreðarson.

12-osaisessa Yövuorossa-sarjassa hän on huoltoaseman vuoropäällikkö, joka yrittää nolata alaisensa kaikissa mahdollisissa käänteissä. Paras komentelun kohde on hidasälyinen Ólafur (Pétur Jóhann Sigfússon), sillä hän ei pysty väittämään vastaan, vaikka Georgin säännöissä ei olisi järjen häivää. Kuten ei yleensä olekaan.

Lääketieteen opiskelija Daníel (Jörundur Ragnarsson) voisi olla ylimieliselle Georg-pomolle hankalampi tapaus. Jos hän saisi joskus epävarmuudelta, ahdistukselta ja sosiaaliselta kyvyttömyydeltä jonkin sanan suustaan.

Mainosrahoitteisen kanavan tilaama Yövuorossa valmistui vuotta ennen Islannin talouden romahduttanutta pankkikriisiä – ensi-ilta oli syyskuussa 2007 – mutta kulutusjuhla ei vielä ole vitsailun aihe. Tosin yhdessä jaksossa luottotietonsa tärvännyt Ólafur yrittää hankkia ylivarustellun kaupunkimaasturin, josta joutuu kuitenkin luopumaan.

"Ei hyvää päivää", hän kuittaa, tapansa mukaan.

Yövuorossa oli Islannissa suuri menestys ja poiki pikaisesti seuraajan. Syrjäisessä kesähotellissa tapahtuva 11-osainen Päivävuorossa valmistui jo seuraavaksi syksyksi, talouskriisin kynnykselle.

Perusasetelma on suunnilleen sama kuin edellisessä sarjassa, pienellä säädöllä. Viisi yliopistotutkintoa Ruotsissa suorittanut ja työtovereita pelkkää ilkeyttään nöyryyttävä Georg päätyy pikkupomosta pomotettavaksi.

Mutta pahin on vielä edessä, sillä seuraavassa sarjassa Georg joutuu vankilaan sekä onnistuu juonimaan sinne myös Danielin ja Ólafurin.

SeitsenosainenVankilavuorossa valmistui syyskuussa 2009 todellisen yhteiskunnallisen kaaoksen keskelle, ja se onkin aiempiin verrattuna vakavampi, jopa tragikoominen.

Naurun aiheista ei Islannin todellisuudessa ollut pulaa. Gnarr perusti samana syksynä vitsipohjalta karnevalistisen ja anarkosurrealistisen Besti flokkurinnin eli Parhaan puolueen.

Mutta pila karkasi käsistä.

Paras puolue sai toukokuussa 2010 järjestetyissä kunnallisvaaleissa kolmanneksen Reykjavíkin äänistä ja nousi kerralla valtuuston suurimmaksi ryhmäksi.

Gnarr sinnitteli kaupuginjohtajan virassa täyden kauden, neljä vuotta. Mutta se riitti, ainakin toistaiseksi. Hänen mukaansa viime kesänä hajotettu Paras puolue suunniteltiin yllätykseksi, eikä yllätyksiä voi oikein toistaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää