Radio ja TV

Viimeiset eeppiset Shakespeare-samurait

Akira Kurosawa (1910–1998) muistetaan etenkin eeppisten samuraielokuvien mestarina, vaikka hän teki pitkällä urallaan paljon muutakin. Tasan 30 vuotta sitten sai ensi-iltansa niistä viimeinen, Ran. Kurosawa otti samuraielokuviinsa vaikutteita amerikkalaisista villin lännen leffoista, minkä takia osa japanilaisista kriitikoista moitti häntä liian länsimaiseksi.

Tilaajille
Arvio: elokuva
Ran ★★★★★
Japani 1985
Teema klo 21.00

 

Akira Kurosawa (1910–1998) muistetaan etenkin eeppisten samuraielokuvien mestarina, vaikka hän teki pitkällä urallaan paljon muutakin. Tasan 30 vuotta sitten sai ensi-iltansa niistä viimeinen, Ran.

Kurosawa otti samuraielokuviinsa vaikutteita amerikkalaisista villin lännen leffoista, minkä takia osa japanilaisista kriitikoista moitti häntä liian länsimaiseksi.

Ranista tuli Kurosawan uran ylivoimaisesti kallein tuotanto, itseasiassa koko Japanin kallein elokuva siihen mennessä. Se ei kuitenkaan syntynyt helposti.

Kurosawan ura oli ajautunut vaikeuksiin jo 1960-luvulla. Edellisen samuraielokuvansa Kagemusha – varjokenraali (1980) hän sai tehdyksi vain, koska George Lucas ja Francis Coppola auttoivat hankkimaan rahoituksen.

Samurait olivat sotilasluokan jäseniä Japanin feodaaliajalla 1200–1600-luvuilla. Useat Kurosawan parhaista lajityypin elokuvista perustuivat William Shakespearen näytelmiin. Kuuluisin niistä, Seitsemän samuraita (1954) oli kuitenkin alkuperäiskäsikirjoitus.

Kurosawa oli kirjoittanut Ranin ensimmäisen version jo 1970-luvun puolivälissä. Se sijoittui Sengoku-kaudelle, jolloin sodat repivät Japania ja kertoi sotaherrasta, jolla oli kolme poikaa.

Vasta tarinan kehittyessä Kurosawa huomasi, että se muistutti Shakespearen Kuningas Learia. Sen jälkeen hän lainaili Shakespearelta jälleen tietoisesti.

Ran tarkoittaa kaaosta, kapinaa tai häiriötä. Se viittaa sotaisaan aikakauteen, mutta myös sotaherra Hidetora Ichimonjin (Tatsuya Nakadai) ympärillä vellovaan valtataisteluun.

Valta, sen himo ja turmeleva vaikutus olivat Kurosawan vakioteema. Ranissa vanha mestari rakensi sille uransa vaikuttavimmat, suorastaan oopperamaiset, puitteet. Ran on melkeinpä huumaavaa katsottavaa.

Kurosawa ohjasi vielä muutaman elokuvan, mutta ne olivat keveitä sormiharjoitelmia verrattuna Ranin majesteettisuuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää