Radio ja TV

Ongelmanuorista tuli keskiluokkaisia

Nuorisokuvaukset ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa.

Tilaajille

Hymypoika (2003) oli aikansa kohuelokuva, jonka alastomuudesta ja rohkeista kohtauksista kohistiin. Se oli löyhästi tosikertomukseen perustuva tarina lukiolaisnuorista, jotka saavat ajatuksen kuvata salaa omia panojaan. Seuraukset ovat karmeita.

JP Siilin ohjaama ja Jukka Vienon käsikirjoittama elokuva tuli omalla tavallaan uudistaneeksi kotimaisen nuorisoelokuvan perinnettä. Hymypojan päähenkilöt ovat ongelmanuoria, mutta he ovat hyvin erilaisia kuin aiemmassa suomalaisessa elokuvassa.

Edellisellä vuosikymmenellä Raimo O. Niemi ohjasi nuorisorikollisuuden ja koulukotien maailmassa liikkuvat elokuvat Kissan kuolema (1994) ja Tomas (1996). Kummankin leffan nuoret olivat pääosin peräisin rikkinäisistä oloista, joissa alkoholi ja perheväkivalta olivat tuttuja.

Samoilla linjoilla liikkui myös Tapio Suominen 1980-luvun nuorisokuvauksessaan Täältä tullaan, elämä (1980). Elokuvan pääosissa olivat tarkkailuluokan oppilaat, joiden vapaa-aika kului ryypiskellen ja häröillen.

Niin Suomisen kuin Niemen ongelmanuorisokuvauksissa näkyi vielä vahvasti 1960-luvun uuden suomalaisen elokuvan perinne, jonka maailmankuva oli voimakkaasti vasemmistolainen.

Mutta siinä missä 80- ja 90-lukujen elokuvien nuoriso edustaa etupäässä työväenluokkaa, Hymypojan nuoret kuuluvat menestyvään keskiluokkaan. Heidän oireileva käytöksensä ei synny puutteellisista oloista vaan pikemminkin yltäkylläisyyden aiheuttamasta eksistentiaalisesta ahdistuksesta.

Hymypoika on paljossa sukua Pekka Lehdon Game Overille (2005). Elokuva kertoo varakkaan perheen pojasta, joka houkuttelee kaverinsa kaksoismurhaan. Hymypojan ja Game Overin nuorissa näkyy nousukauden ja it-kuplan jälkeinen sukupolvi, jolle mikään ei riitä.

Game Over ja Hymypoika ovat tavallaan paluu vanhan kotimaisen elokuvan maailmaan. Ne muistuttavat hyvin paljon ensi viikolla esitettävää nuorisoleffaa Suomisen Olli yllättää (1945). Siinä sodasta palaava, elämäntuskaa poteva herrasväen nuoriso ajautuu huonoille teille.

Keskiluokkaisten nuorten pahoinvointi oli aistittavissa vielä Petri Kotwican koulusurmakuvauksessa Rat King (2012). Aleksi Tuomivaaran Korsossa (2014) kotimainen nuorisoelokuva on sen sijaan ottanut jälleen askeleen kohti betonilähiöiden maailmaa.

Hymypoika, Nelonen klo 0.45.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää