Radio ja TV

Epäilys kytee uskonyhteisössä

HBO-sarja poimii aineksia tosielämän kulteista mutta alkaa laimeasti. Pääosassa on Breaking Badista tuttu Aaron Paul.

Aaron Paul näytteli Breaking Bad -sarjassa kovaonnista Jesse Pinkmania, josta lopulta kehittyi yksi kaikkien aikojen antisankareista. Pinkmanin koettelemusten kohotessa huippuunsa Paul loihti silmiinsä suorastaan eeppisen tuskan. Roolityö palkittiin kolmesti Emmyllä.

Siksi odotin innolla draamasarjaa The Path, jossa Paul näyttelee yhtä kolmesta pääosasta. Sarjan rahoitti amerikkalainen suoratoistopalvelu Hulu, mutta Suomessa se kuuluu HBO Nordicin ohjelmistoon.

Paulin esittämä Eddie Lane on pari vuosikymmentä aiemmin, veljensä itsemurhan jälkeen, liittynyt Meyeristiseksi liikkeeksi kutsutun uskonnollisen yhteisön jäseneksi. Hänen vaimonsa on perustajajäsenten tytär Sarah. Tätä näyttelee True Detectivessä vakuuttavasti esiintynyt Michelle Monaghan.

Perheen kahdesta lapsesta vanhempi, 15-vuotias poika Hawk (Kyle Allen), haluaisi jo lopettaa lukion, missä häntä haukutaan Kool-Aid-janojuoman valmistajaksi. Morkkaajien sanat viittaavat Peoples Temple -kulttiin, jonka 900 jäsentä kuoli Guyanassa vuonna 1978 juotuaan Kool-Aidin ja syanidin sekoitusta.

Vähän Guyanan hengessä meyeristien mietiskely- ja hallusinogeeniretriitti on sijoitettu Peruun. Skientologeilta on kulttiin lainattu sähkölaitteen käyttö itsearviointiin ja huoneeseen sulkeminen rangaistusmuotona. Monestakin uskonyhteisöstä tuttua on joukosta lähteneiden täydellinen hylkääminen.

The Pathin on luonut teatterin puolella kannuksensa ansainnut Jessica Goldberg (s. 1975). Goldberg kirjoitti meyeristeille kokonaisen ”Raamatun”, josta näyttelijät saattoivat ammentaa taustatietoa liikkeen ajatusmaailmasta.

Tästä huolimatta yhteisö tuntuu harmittavan ohuelta ja laimealta, vaikka viitteitä synkemmistäkin akanvirroista yritetään nostaa esiin.

Meyeristien pääsaarnaajaa Calia esittää Hannibal-sarjasta tuttu Hugh Dancy. Hän näyttelee tällä kertaa vähän luontevammin ja tekee vaikuttavan sisääntulon avauskohtauksessa, jossa liikkeen jäsenet saapuvat auttamaan – ja värväämään – tornadotuhoalueelle.

Jatko ei kuitenkaan vakuuta samalla tavalla, yhdenkään pääosanäyttelijän kohdalla. Aaron Paulin osalta epämääräisyyden voi halutessaan laittaa Eddien hämmennyksen piikkiin: perheenisä on alkanut epäillä meyeristisyyden mielekkyyttä.

Uskonyhteisön salaperäisen perustajan tohtori Meyerin esittäjä on valittu kiintoisasti liikkeen hippiaikaan sijoittuvia juuria jykevöittäen. Roolissa nähdään psykedeelisen 2001: Avaruusseikkailun tähti Keir Dullea.

The Path HBO Nordicissa (hbonordic.fi).

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • draamasarja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  9. 9

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää