Radio ja TV

Tänään tv:ssä – tällainen on Aku Louhimiehen uusi kapinasarja

Aku Louhimiehen tv-sarja irlantilaiskapinasta alkaa tänään. Kaikki Rebellionin viisi jaksoa ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Aku Louhimiehen Irlannissa ohjaama Rebellion on hyvä historiallinen draama. Alkuun kuitenkin varoituksen sana: sarjan alku eli ensimmäinen jakso on kankea.

Jo toisessa jaksossa meno kuitenkin jäntevöityy.

Rebellionissa on kaikkiaan viisi 50-minuuttista jaksoa. Aiheena on Irlannin itsenäistymishistorian tärkeä saranakohta, Pääsiäiskapina vuonna 1916. Kansa nousee sortajaa vastaan, irlantilaiset Britanniaa vastaan. Kapinaa kesti kuusi päivää, kunnes se kukistettiin.

Suomalaisittain sarja on poikkeuksellinen. Louhimies ohjasi sen Irlannissa ja irlantilaisesta aiheesta. Tällaisia kansainvälisiä tilaustöitä suomalaisohjaajille osuu kohdalle hyvin harvoin.

Sarjan on kehittänyt ja käsikirjoittanut Colin Teevan, tuottajana on ollut Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ. Suomessa sarja on saanut alaotsikon: Rebellion – verellä ja sydämellä.

Suomalaisittain on alkuun myös hämmentävää, että Rebellionia ei aluksi juuri tunnista Louhimiehen työksi. Tavallaan sitä voi pitää ammattilaisen merkkinä.

Toisaalta Louhimies on kuitenkin Suomen taitavimpia elokuvantekijöitä, ellei jopa taitavin nykypolvesta. Hänen tyylinsä tunnetaan ja tunnistetaan laajalti. Usein häneen yhdistetään inhorealismia Paha maa -elokuvan tapaan.

Rebellion on päällisin puolin aatteellinen pukudraama: on koristeellisia leveälierisiä hattuja, lätsiä ja koppalakkeja, huoliteltuja viiksiä ja näyttäviä kampauksia.

Vielä enemmän se on kuitenkin perhedraama, jonka lähtöasetelmat ovat niin sanotusti klassiset. Yhtäällä ovat veljekset, jotka sotivat eri puolilla toisiaan vastaan. Toinen saa palkkapussinsa kuninkaalta, toinen on kuningasta vastaan. Toisaalla on pankkiirin tytär, jonka pitää valita kahden rakkauden välillä: toinen miehistä taistelee kuninkaan puolella, toinen kuningasta vastaan.

Mitä pidemmälle sarja etenee, myös Louhimiehen elokuvista tutut teemat puskevat sarjassa esiin. Samalla tulee näkyväksi myös Louhimiehen kokemus kuvien ja äänten kertojana.

Sarjaa on kuvattu paljon käsivaralta. Tyyli tuo läsnäolon tuntua ja on tuttua Louhimiehen aiemmista töistä.

Rebellion yhdistää poliittista väkivaltaa ja valtataistelua intohimoon – ja muistuttaa sellaisena Louhimiehen aiemmasta tuotannosta Käskyä. Se oli elokuva, jonka Louhimies työryhmineen versioi Leena Landerin kirjasta. Rebellionin on muuten leikannut Ben Mercer, joka leikkasi myös Käskyn.

Onko sarja hyvä? On, mutta alku on kankea.

Pääsiäiskapina on sarjan pääyleisölle eli irlantilaisille tuttu. Kotimaan yleisölle Irlannin yleisradioyhtiö on sarjan alun perin tilannutkin, kapinan juhlavuoden kunniaksi. Sarjan iso teema on valinta, kenen puolella sodit ja kenen säännöin.

Suomalaisyleisön vinkkelistä avausjakson käsikirjoitus voisi olla selkeämpikin. Toisessa jaksossa toiminta alkaa vetää, kun kapinaan noustaan ja ensimmäiset luodit ammutaan.

Toisen jakson alussa vilahtaa pikku sivuroolissa Milo-nimisenä kapinallisena Eemeli Louhimies, ohjaajan poika. Viimeisessä jaksossa pikku roolissa on brittiupseerina Andrei Alén, joka tulevassa, Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa esittää Rahikaista.

Kolmanteen jaksoon mennessä sarja on jo päässyt pisteeseen, jossa Louhimieheen usein yhdistetyt teemat pääsevät esiin. Louhimies ei kaihda paisuttelevaa melodraamaa: taistelukentälle lähetetään lapsia, muun muassa 13-vuotias poika ritsa aseenaan. Toisaalla yksi kapinallisista taistelee hääpuvussa.

Rebellionin neljäs jakso on tutuinta Louhimiestä hyvinkin inhorealistisine kohtauksineen: on nöyryyttävää alastomuutta, nöyryyttävää väkivaltaa ja julmaa vallankäyttöä.

Neljäs jakso on myös sarjan paras ja intensiivisin. Erityisesti lähes vuorosanatta tehdyt kohtaukset jakson lopussa ovat komeita ja tunteikkaita.

Neljännessä jaksossa tavataan myös Michael Collins, itsenäistymistaistelun avainhahmo, jota Liam Neeson esitti elokuvassa Michael Collins vuonna 1996.

Parhaimmillaan Rebellion on kuitenkin kuvatessaan kapinaa naisten näkökulmasta, erityisesti Charlie Murphyn esittämän Elizabethin hahmon kautta. Hänen äitiään Dollya näyttelee mainiosti Michelle Fairley, joka tunnetaan muun muassa roolistaan Game of Thrones -sarjassa.

Kolmas kiehtova naishahmo on Ruth Bradleyn esittämä Frances, kova sotilas, joka peittää sukupuolensa saadakseen arvostusta.

Loppuhuomautuksena vielä pienet terveiset suomentajalle ja tekstittäjälle. Iskä-sanan käyttö ei mielestäni sovi historialliseen draamaan dad-sanan käännöksenä. Toiseksi toivoisin, että väliviiva osattaisiin erottaa paljon pidemmästä ajatusviivasta.

Rebellion – verellä ja sydämellä 1.6. alkaen TV1:ssä klo 21.35. Koko sarja on katsottavissa myös Yle Areenassa 1.6. alkaen 30 päivän ajan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Televisiosarjat
 • Irlanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  5. 5

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää