Radio ja TV    |   Kanavalla

Täydellinen sää pysyä sisällä (ja katsoa televisiosta jalkapalloa)

Tv-kolumnisti Juhani Karila kannattaa Islantia, ja häntä kuljettanut taksikuski Ranskaa.

Istuin taksin takapenkillä matkalla Mahébourgin kaupunkiin Mauritiuksella viime viikolla. Mauritius on pieni saari Intian valtamerellä 900 kilometriä Madagascarilta itään, ja siellä on nyt talvi.

Sokeriruokopeltojen vilahdellessa ohitse kuski Mahmad Essam Punjoo sanoi, että tähän aikaan vuodesta paikalliset pitävät pitkähihaista päällä, koska ulkona on kylmä. Lämpötila oli hippusen päälle 20 astetta. Koillisesta puhalteli leppeä tuuli.

”Täydellinen sää pysyä sisällä ja katsoa jalkapalloa”, Punjoo jatkoi.

Jalkapallolla hän ei tarkoittanut Mahébourgin oman joukkueen Grand Port Unitedin otteluita, vaan Euroopan jalkapallomestaruuskisoja.

Se on sikäli erikoista, että Eurooppa on kymmenen tunnin lentomatkan päässä ja mauritiuslaisilla on täysi syy inhota koko maanosaa. Mauritiuksen historia pähkinänkuoressa: portugalilaiset löysivät saaren ja alkoivat tappaa dodoja, minkä jälkeen tulivat hollantilaiset, jotka hakkasivat eebenpuumetsät ja tappoivat loputkin dodot. Sitten ranskalaiset toivat saarelle laivalasteittain mannerafrikkalaisia orjia ja käännättivät maan sisäosat pelloiksi.

Lopuksi tulivat englantilaiset, he sotivat ranskalaisia vastaan ympäri rannikoita, voittivat, toivat saarelle vaihtelun vuoksi intialaisia, lopettivat orjuuden, menettivät vähin erin kiinnostuksensa koko länttiin ja antoivat sen itsenäistyä.

Mitä maata kannatat? kysyin Punjoolta.

”Ranskaa! Mutta ensimmäinen ottelu on vaikea. Romania ei ole helppo vastustaja. Luulen, että tulee tasapeli. Hei, katsopa vasemmalle. Tuossa minä asun.”

Punjoo osoitti ikkunasta upealla paikalla meren rannalla seisovaa matalaa kivirakennusta, josta sanoi maksavansa vuokraa 65 euroa kuussa, koska ”se on niin vanha”.

Myöhemmin kuvittelin Punjoon istumassa kauhtuneen nojatuolin reunalla särisevän kuvaputkitelevision äärellä. Hän varmaan huusi onnesta, kun Olivier Giroud puski Ranskan johtoon. Ehkä hän karjui vielä kovempaa Dmitri Payetin tykittäessä voittomaalin – keskikenttämies kun on kotoisin Mauritiuksen lähellä sijaitsevalta Réunionin saarelta.

On älytöntä, miten kaukaiset jalkapallon EM-kisat saavat Punjoon unohtamaan maansa sorron, että hetken ajan hän vain ihailee yhdessä miljoonien muiden tv-katsojien kanssa tämmöistä järjettömän kaunista maalia. Nationalistihuligaanit saavat kaikin mokomin tapella hotellin takapihalla.

Mauritiuslaisella taksikuskilla ja minulla on kiire katsella peliä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kanavalla
 • Juhani Karila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää