Radio ja TV

Asiaa! Apuva! Mie romahan! – Susan Heikkinen esittelee tuoreessa kirjassaan sata suomalaista sketsisarjahahmoa

”Tarttuva hokema on sketsihahmon kiintotähteyden edellytys mutta loistavia hahmoja syntyy ilmankin”, Heikkinen sanoo.

Ensimmäisenä tulevat vastaan hokemat – Asiaa!, Apuva!, Firman piikkiin, Jumankauta juu nääs päivää, Mie romahan tai Älä häslää.

Vähitellen palaavat mieleen myös hokijat – televisiosta tutut Keravan kolli Rane, James Potkukelkka, Timo Harjakainen, Matti Näsä, Antsku ja Pulkkinen.

”Tarttuva hokema on sketsihahmon kiintotähteyden edellytys, mutta loistavia hahmoja syntyy ilmankin”, sanoo toimittaja Susan Heikkinen, joka avaa suomalaisen sketsiviihteen historiaa vasta ilmestyneessä teoksessaan Sketsofrenia (SKS).

Eikä vain hokemien kautta.

Hän on kirjoittanut muotokuvat sadasta hahmosta ja lyhyet luonnehdinnat toisesta sadasta. Näistä kaikista osa on tosin kaksosia tai kolmosia, kuten muusikkoudella pilailevat Rampe ja Naukkis sekä Speedy ja Saku.

Muistattehan: Reiskahan elää vielä ja Artisti maksaa.

Suomessa tehtiin sketsiviihdettä televisioon jo 1960-luvulla, mutta toden teolla huvittamiseen ryhdyttiin 1980-luvulla, josta Heikkinenkin aloittaa Sketsofreniansa. Hän on laskenut, että vuoden 1980 jälkeen sarjoja on kertynyt vähintään 80 – ja ”hahmoja ehkä tuhansia”.

”Suunnittelin taulukoivani kaikkien sarjojen kaikki hahmot, mutta se osoittautui täysin mahdottomaksi”, hän sanoo.

Heikkinen on kehittänyt Sketsofreniaan silti selailua jäsentävät luokittelut: Rautaisia ammattilaisia, Paskanpuhujia, Työelämän uusia sankareita, Lapsia ja vanhempia sekä tietysti Hulluja ja humalaisia.

Hahmovalikoiman tasolla sketsiviihde näyttäytyykin melko muuttumattomana, vaikka vaihtuvat ajat, tavat ja tyylit lyövät tietysti leimansa. Heikkisen mukaan suurin muutos liittyy tekijöihin: naiset ovat nousseet enemmän esiin näyttelijöinä ja vihdoin myös käsikirjoittajina.

Tähän suhteutettuna ei ole niin osuvaa, että Sketsofrenian kannen kahdeksasta hahmosta ketään ei näyttele eikä kirjoita nainen, vaikka naisia on kaksi: tv-kuuluttaja Tyyne Syväskökkö-Lipasti ja kunto-ohjaaja Kissi Vähä-Hiilari.

Molemmat kuuluvat Heikkisen huippuihin, mutta hän pyytää ymmärrystä. ”En väitä, että nämä tai muut kirjaan päätyneet ovat kaikkein parhaimpia. Pikemmin olen valikoinut eri ajoilta erilaisia erinomaisen edustavia hahmoja. Sitä paitsi huumorintaju on henkilökohtaista ja muuttuu ajan mukana.”

Mutta joskus aika voi ajaa myös hahmon ohi niin, että se muuttuu sopimattomaksi.

”Periaatteessa puollan karkeitakin stereotypioita, joita Sketsofreniassa on muutama. Silti epäilen, että railakkaasti hahmotellut Naima-Aslak ja Soikiapää eivät olisi enää mahdollisia”, Heiskanen sanoo.

Niin, se oli se Nunnuka nunnuka loilaa loilaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Sketsiviihde
 • Tietokirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää