Radio ja TV    |   Dokumentti

Näin hän hallitsi – kurkistus Barack Obaman valtakauteen on taitavasti toteutettu mutta myötäsukainen

Neliosaisessa dokumenttisarjassa kuullaan Obaman neuvonantajia ja myös presidenttiä itse.

”Tietysti tunnen itseni onnekkaaksi”, Barack Obaman kerrotaan sanoneen avustajalleen Valkoisessa talossa. ”Olen musta mies, nimeni on Barack Obama ja olen Yhdysvaltain presidentti.”

Näin lausuessaan Obama päätti ryhtyä uhkayritykseen puskea läpi terveydenhuolto­uudistus, jonka vastustamiseksi republikaanipuolueen strategit olivat rummuttaneet liikkeelle vihaisen kansanliikkeen. Seitsemän presidenttiä ennen Obamaa oli epäonnistunut vastaavassa uudistuksessa.

Edellä mainittu on yksi monista tiivistunnelmaisista hetkistä, joihin päästään kurkistamaan neliosaisessa dokumenttisarjassa Obaman Amerikka.

Amerikkalaissyntyisen Norma Percyn luotsaamassa laadukkaassa brittituotannossa presidenttiajasta kertoo ennen kaikkea Valkoisen talon väki.

Obaman ja hänen neuvonantajiensa lisäksi ääneen pääsevät muun muassa edustajain­huoneen entinen puheenjohtaja Nancy Pelosi ja republikaanipuolueen keskeinen – pohjoismaisin silmin katsottuna pahamaineinen – poliittinen konsultti Frank Luntz.

Kuten tiedetään, Obama sai terveydenhuoltouudistuksen toteutettua. Se pelastaa vuosittain kymmeniätuhansia amerikkalaisia ihmishenkiä.

Samoin tiedetään, että heti presidenttiytensä alussa, juhlahumun keskellä, Obama joutui tarttumaan lähihistorian suurimpaan talouskriisiin. Tämänpäiväinen jakso kertoo, miten tilanne saatiin hallintaan muun muassa jättiläismäisen yli 800 miljardin dollarin elvytyspaketin avulla.

Talouskriisistä puhuessaan dokumenttisarja painottaa tavallisten ihmisten saamia verohelpotuksia, mutta sivuuttaa rahalaitosten hellävaraisen kohtelun. Myös puhuttaessa Obaman ulkopoliittisista, sodankäyntiin liittyvistä ratkaisuista äänenpainot voisivat olla kriittisempiäkin.

Lisäksi aiemmissa dokumenteissa on noussut selkeämpänä esiin Obaman turhautuminen siihen, että enemmistöksi edustajainhuoneessa nousseet republikaanit ovat vastustaneet häntä asiassa kuin asiassa.

Taitavilla poliittisilla liikkeillä Obama on luovinut läpi osasta tilanteita. Näiden luovimisten aikana sarja avaa kiinnostavasti Washingtonin sisäistä poliittista peliä.

Lähes kaikista dokumenttisarjan teemoista on vedettävissä yhteys meneillään olevaan presidentinvaalikampanjaan. Ehkä merkittävin näistä on neljännessä osassa käsitelty rasismi, jota on pidetty oleellisena selityksenä Donald Trumpin suosioon.

Toisessa osassa muistutetaan, mihin uhkaus poliittisesta väkivallasta johti vuonna 2011: kongressiedustaja Gabrielle Giffordsin murhayritykseen ja kuuden ihmisen kuolemaan. Trump heitti oman vihjauksensa aseenkanto-oikeutta pyhänä pitäville kuulijoille elokuun alussa.

Obaman Amerikka TV1:ssä klo 22.30.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Dokumenttielokuvat
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää