Radio ja TV    |   Arkisto-kooste

”Tuhoaako punk Suomen?” – vuonna 1978 maatamme kohtasi ennennäkemätön uhka

Sex Pistolsin maahantulo evättiin, mutta Pelle Miljoonasta kasvoi maailmanparantaja.

Tammikuussa 1978 sisäasiainministeriö eri järjestöjen vaatimuksesta eväsi punkbändi Sex Pistolsin luvan konsertoida Helsingissä. Yhtye hajosi pian sen jälkeen, tosin muista syistä.

Suomessa olivat jo levyttäneet monet ensimmäiset punkit, kuten Pelle Miljoona, joka esittäytyy kahdessa illan ohjelmista.

Vuoden 1978 Älkää kysykö… -ohjelmassa totiseksi saarnaajaksikin moitittu muusikko antaa äänen yhteiskunnalliselle pahoinvoinnille ja selvittää kärsivällisesti näkemyksiään. Ohjelma sai nimensä artistin raivoisasta yhteiskunnallisesta hätähuudosta Väkivalta ja päihdeongelma.

Vuoden 2016 haastattelussa hyväntuulisen itseironinen Pelle juttelee lenseänä ikihippinä. Muistot Renegadesista ja Charliesista kerrotaan ilolla, joka ei happamoidu edes päivitellessä 1970-luvun koettelemuksia.

Yksi oli 1950-lukua ihannoivien diinien väkivaltaisuus, toinen Sex Pistolsin konsertin peruminen.

Kohu lähti liikkeelle Helsingin Sanomissa julkaistusta asenteellisesta lehtijutusta. Pellekin muistaa mainita artikkelin, jossa Sex Pistolsin tärkeimmäksi soittimeksi mainittiin ”mekaaninen äänensärkijä”, jolla syntyy ”räkäinen, kätkättävä ääni”.

Asiat vyöryivät vauhdilla, ja runsasta viikkoa myöhemmin punkilla pelotteli Ajankohtainen Kakkonen Tuhoaako punk Suomen? -ohjelmassaan.

”Avoimesti anarkiaa ja väkivaltaa viljelevä punkmuoti valuu Suomeen”, aloittaa toimitussihteeri Risto Heikkilä ja kertoo punknuorison julistavan protestiaan ”fasistisin univormuin, erilaisin killuttimin ja hakaneuloja poskessaan”.

Punkkien väheksyntää jatkaa Mikko Alatalo juontamassaan Iltatähti-musiikkiohjelman lähetyksessä vielä neljä vuotta myöhemmin.

Punk ei suinkaan ajanut fasismia tai väkivaltaa, päinvastoin. Mutta vahinko oli tapahtunut, ja tarpeettomat yhteiskunnalliset vastakkainasettelut vain kärjistyivät.

Oman puheenvuoron, vaikkakin editoidun sellaisen, saivat televisiossa musiikkikriitikot Pekka Markkula ja Kimmo Miettinen. He selittivät ilmiötä rauhoitellen.

Markkulan ja Miettisen kommentteja voisi jatkaa: uusi punk tekisi varmaan hyvää musiikkiteollisuudelle, ja aina tarpeellinen väkivaltaviihteen vastustus löytäköön oikeat toimintakanavat.

Elävä arkisto: Punk 40 vuotta Teemalla klo 18.30–19.45.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Arkisto-ohjelma
 • punk

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää