Radio ja TV

SARJAKUVAT Muumit ennen marraskuuta

Tilaajille

Tove Jansson: Muumipeikko 1-4. Suomennos Juhani Tolvanen ja Anita Salmivuori. Tekstaus Erkki Kukkonen. WSOY 1990. à 51 mk.

Muumipeikon uusi tuleminen suomeksi on iloinen asia. Aiemmin on suomeksi ollut saatavilla ainoastaan suuriin kokooma-albumeihin melko pienikokoisina strippeinä tungetut Muumit. Niiden suomennos oli hieman hutiloitua ja mikä kauheinta, teksti ladottua. Uusien albumien formaatti on alkuperäinen, kaksi strippiä päällekkäin esittelevä.

Tove Jansson alkoi tehdä Muumi-sarjakuvaa englantilaiseen iltapäivälehteen Evening Newsiin 1954. Syndikaattilevitykseen päässyttä Muumia luettiin parhaimmillaan yli 60 kielellä 40 maan lehdistä. Vaikka sarjan teko on loppunut, se ilmestyy edelleen useissa maissa. Muumi on kiistatta tunnetuin suomalainen sarjakuva.

Jo 1947 Tove Jansson teki ensimmäisen sarjakuva-Muuminsa, kansandemokraattisessa Ny Tid -lehdessä ilmestyneen tarinan Mumintrollet och jordens undergång. Tarina on julkaistu uudelleen vuonna 1981 Sarjainfo-lehdessä.

Seitsemän ensimmäistä vuotta Tove Jansson piirsi Muumi-sarjakuvat. Sen jälkeen kynän varteen tarttui hänen veljensä Lars Jansson, joka jatkoi sarjakuvan tekoa aina vuoteen 1975 asti. Nyt ilmestyneiden neljän Muumi-kirjan 12 seikkailua ovat kaikki Tove Janssonin piirtämiä.

Sarjakuva-Muumin elämä poikkesi kirja-Muumin elämästä. Sarjakuvassa seikkailut pysyivät aina paljon vauhdikkaampina, ja tapahtumien määrä on toisinaan huimaava.

Kirjoissa sanallisesti välittyvä Muumi-maailman viehätys tulee sarjakuvassa esiin lähinnä kuvien kautta. Alkukangertelun jälkeen Tove Jansson sai pian kiinni sarjakuvan kerrontatekniikasta ja kokonaisuus muuttui sulavaksi sekä kuvallisesti rikkaaksi.

Hahmojen persoonallisuus löytyi pian, samalla niiden ilmaisun rekisteri laajeni. Persoonallisuuden synnyn myötä Toven kuvallinen ilmaisu vapautui. Sekä kokonaiset stripit että yksittäiset kuvat ovat usein huomattavan hyvin sommiteltuja ja toimivia. Erityisen viehättävä yksityiskohta on erilaisten stripin teemaan liittyvien esineiden kuten köyden, luudan tai puun lehden sijoittaminen kuvia erottamaan.

Sarjakuvien tarinat ovat kepeitä ja vauhdikkaita, maailmankuvaltaan kesäisen viehättäviä. Ne vertautuvat ennen murroskohtaan sijoittuvaa Taikatalvea ilmestyneisiin Muumi-kirjoihin. Muumilaakson marraskuun tunnelmaa niissä ei ole.

H.J.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää