Radio ja TV    |   ELOKUVA

Münchhausenin seikkailut värikkäänä sodanaikaisena saksalaisena juhlafilminä

Tilaajille

Paroni von Münchhausen on pistämätön jutunkertoja, joka värittää mielikuvituksensa voimalla totuutta. Paroni tekee tykinkuulalla useita huimia seikkailullisia matkoja, jotka vievät hänet Venäjän hoviin, kimaltelevaan Venetsiaan, itämaisen sulttaanin haaremiin ja jopa kuuhun.

Gottfried August Bürger toimitti 1786 Paroni Münchhausen seikkailujen saksalaisen laitoksen. Unkarilaissyntyisen Josef von Bakyn värikäs juhlaelokuva Paroni Münchhausenin seikkailut (Die Abenteur von Baron Münchhausen, Saksa 1943) muuntelee osin alkuperäistä tarinaa. Saksalaisten tavoitteena oli uudistaa aihe ja koota kirjan lukuisista episodimaisista seikkailuista vankka kokonaisuus.

Paroni Münchhausenin seikkailut tuotettiin Kolmannen valtakunnan propagandaministeri Josef Goebbelsin junailemana. Goebbels kutsui elokuva-alan väkeä yhteiseen palaveriin. Hän halusi tehtävän suuren luokan seikkailuelokuvan, joka kunnioittaisi Saksan ylpeyden, UFA-filmiyhtiön 25-vuotisjuhlia. Juhlaelokuvan oli näytettävä koko Euroopalle ja maailmalle, mihin saksalainen filmiteollisuus pystyy. Goebbelsin kuuluisan toteamuksen mukaan "kustannuksista ei tarvinnut kantaa huolta".

Juhlafilmiä varten palkattiin parhaat saksalaiset voimat. Käsikirjoittajaksi tuli Goebbelsin epäröinnistä huolimatta hyllytetty Erich Kästner (Emil ja salapoliisit), joka oli kirjoittanut menestyneitä elokuvia ennen Hitlerin valtaantuloa. Juuri Kästner päätyi Paroni Münchhauseniin, koska tämä seikkailuaihe antoi mahdollisuuden luoda massakohtauksia, tehdä makeita trikkejä ja kokeilla Agfa-värikuvausta. Kästneriä ei voitu mainita elokuvan alkuteksteissä, vaan hänelle keksittiin salanimi Berthold Bürger.

Münchhauseniksi valittiin suosittu Hans Albers. Hän oli näytellyt keskinkertaisissa elokuvissa kunnes päärooli Karl Hartlin salapoliisifilmissä Sherlock Holmes (1937) nosti Albers-kuumeen. Teräväpiirteinen Albers on omimmillaan juonikkaana ja kekseliäänä paronina, jolla on kysyntää naisten parissa. Ei ollut ihme, että Albersin vastapelureina esiintyivät sellaiset ajankohdan saksalaiset katseenvangitsijat kuin Brigitte Horney (Katarina II) tai Ilse Werner (prinsessa d'Este).

Paroni Münchhausenin seikkailut on nautittavasti lavastettu ja värikuvattu, hyvin näytelty ja sujuvasti kulkeva aikuisten viihdefantasia, jonka tekijät ovat tavoitelleet amerikkalaisten Douglas Fairbanks -seikkailujen henkeä (mm. Bagdadin varas). Piilovaikutuksesta ei osaa sanoa, mutta härskiä natsipropagandaa saksalaisten yrityksestä on vaikea löytää. Aikalaiskriitikot sanoivat, että elokuva palauttaa mieliin "vanhat hyvät ajat" ja pakottaa hetkeksi unohtamaan elämän Kolmannessa valtakunnassa.

Liittoutuneet kielsivät Paroni von Münchhausenin seikkailut joulukuussa 1946, koska se antoi historiallisesti väärän kuvan Venäjästä. Elokuvasta on otettu uusi, entiselleen restauroitu kopio, joka esitetään nyt meillä.

Pituus 101 min.

Rob Roy, ylämaan sankari (Rob Roy, The Higland Rogue, Englanti 1953). Irlantilaisen kylän muheva pappa fantasioi viime lauantaina, Disney-tuotannon koko perheen elokuvassa McBride ja haltijat. Nyt siirrytään Skotlannin nummille ja ylämaalle, jossa kapinallinen sankari Rob Roy seikkailee kansan ja maansa puolesta. Richard Todd, Glynis Johns ja James Robertson Justice kantavat pätevästi näytellen Harold Frenchin yksiviivaisesti ohjaamaa romanttista elokuvaa, joka tarjoaa silmäniloa kauniista maisemakuvista pitävälle katsojalle. TV 3 16.35. Pit. 80 min.

Heatwave - likaista peliä (Heatwave, Australia 1983). Judy Davis näytelee luotettavasti Phillip Noycen jännityshakuisessa ongelmaelokuvassa, jossa tarmokas nainen päättää nousta rakennusfirman lieromaisia suunnitelmia vastaan. TV 3 19.10. Pit. 96 min.

Hellyyden aika (Cousins Cousins, Ranska 1975). Kaksi naimissaa olevaa serkusta kiintyvät toisiinsa sukujuhlien aikana. He päättävät elää hellyyden ajan ympäristön ennakkoluuloista huolimatta. Marie-Christine Barrault, Victor Lanoux, Guy Marchand ja Marie- France Pisier näyttelevät Jean-Charles Tachellan pikkunäppärässä ja sympaattisessa ihmissuhdekomediassa, jossa pyritään ruotimaan porvariston hillittyä charmia. TV 2 22.25. Pit. 93 min.

Mikael Fränti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää