Pudonneita-sarjassa mies putoaa laskuvarjolla suoraan yömajaan - Radio ja TV | HS.fi

Pudonneita-sarjassa mies putoaa laskuvarjolla suoraan yömajaan

22.11.1994 2:00

Pudonneita -sarjan Kahdeksas yö alkaa kuin tarina olisi Jukka Vienon kirjoittama. Tässäkin pudotaan heti alkumetreillä taivaasta, tällä kertaa läpi hatarien kattojen suoraan sarjan tuttuun yömajaan. Ollaan siis pudonneita sanan konkreettisessa mielessä, tosin muutenkin.

Jukka Vienoa Kahdeksas yö ei kuitenkaan ole. Tv-kertomus perustuu Harri Nykäsen ja Heikki Salon kirjoittamaan näytelmään.

Sana kertomus sopiikin Kahdeksanteen yöhön paremmin kuin näytelmä. Tarjolla on yhden tilanteen puolituntinen. Se mitä ihmiset kertovat itsestään, tekee Kahdeksannesta yöstä toimivalla tavalla surkuhupaisan kertomuksen.

Tällä kertaa mies on pudonnut avioliiton onnelasta. Nyt kerrotaan vaimon jättämän miehen viimeisestä ratkaisusta. Hän hyppää laskuvarjolla perheen pikkupoika sylissään kotipihalle, muttei löydä maaliin, vaan rysähtää yömajaan.

Tästä surullisen menneisyyden kuorinta alkaa. Ruumisauton kuljettajan kokeneet kommentit kuoleman eri muodoista höystävät absurdin tilanteen entistäkin hullummmaksi.

Kaikki tietenkin tapahtuu vakavalla naamalla, myös Sulevi Peltolan ohjaamassa esityksessä.

Matti Pellonpää ja Risto Salmi näyttelevät murheellista komediaa aidon suomalaisesti, juurevasti ja pateettisesti, kuin parin huurteisen jälkeen.

JUKKA KAJAVA SAKARI KALAOJA / YLE

Luitko jo nämä?