Radio ja TV    |   KANAVALLA

Totuuden jäljillä

Tilaajille

Television tutkivan journalismin lippulaiva, TV1:n MOT-ohjelma on ajoittain kärsinyt uskottavuusongelmista. Toimittajilla on niin kova into tehdä jymyuutisia ja todistaa näkemyksensä oikeaksi, että vastapuolen äänet jäävät kuulematta.

Samaa valitti minulle taannoin muuan MOT:n haastateltava. Hänen lausunnostaan kelpasivat vain ne osat, jotka tukivat toimittajan ennakkokäsitystä, ja monimutkaisen ongelman muut aspektit jätettiin pois.

Vuosien mittaan MOT:n uskottavuus on kuitenkin lisääntynyt, eikä ohjelma enää ole pelkkä Ylen versio Hannu Karposta.

Viimeisin näyte saatiin maanantaina, kun toimittaja Martti Backman pureutui Suomesta poistettujen georgialaisten tapaukseen. Kaakkois-Suomen rajavartiosto pysäytti maaliskuussa Vaalimaalla bussillisen georgialaisia naisia tulkkeineen. Monien vaiheiden jälkeen ryhmä käännytettiin maasta.

Olin työtehtävässä Lappeenrannan lentokentällä katsomassa, kun naiset vietiin Tbilisin-koneeseen.

Seurasimme kollegoiden kanssa käännytystä ristiriitaisin tuntein. Ihmettelimme, miksi naisia kohdeltiin kuin rikollisia ja pidettiin piilossa julkisuudelta, jos he kerran olivat uhreja. Tiedotustilaisuudessa puhuivat niin poliisin kuin rajavartioston edustajat, mutta asianosaisilta ei saatu kommenttia: he olivat jo ilmassa.

Tapaus on sekava, ja sen juonteita vasta selvitellään. Uutisoinnin myötä heiluri on heilahdellut laidasta laitaan. Aluksi sankarina esiintyneestä Rajavartiolaitoksesta on tullut tarinan roisto.

Tbilisissä haastatellut naiset ovat kertoneet tässä lehdessä samaa kuin Backmanin ohjelmassakin. Televisiossa sanoma oli jos mahdollista vieläkin traagisempi, kun naiset puhuivat omalla äänellään omassa ympäristössään.

Puheissa toistuivat syytökset epäkunnioittavasta, jopa törkeästä kohtelusta, jonka yksityiskohdat kuulostivat pöyristyttäviltä. Syytösten kohde oli yhtä niukkasanainen kuin tähänkin asti. Perusteena on ollut, ettei keskeneräistä asiaa kommentoida. Majuri Ilkka Herranen sentään kiisti syytökset.

Rajavartiolaitos on antanut itsestään kuvan EU:n ulkorajojen mallikkaana vartijana, jopa muiden maiden rajavartiolaitosten esikuvana. Siinä valossa kertomukset herättävät kysymyksiä, joihin toivottavasti saadaan selkeät vastaukset - varsinkin, kun laitokselle ollaan ensi kesänä siirtämässä osaa poliisin valtuuksista.

Niin eduskunnan oikeusasiamies kuin Kouvolan hallinto-oikeus tutkivat, olivatko käännytys ja naisten kohtelu oikein. Selvitystä on pyytänyt myös Rajavartiolaitos itse.

MOT sai odottamaan ratkaisua entistä suuremmalla mielenkiinnolla. Vihreä virkapuku on joka tapauksessa saanut ikävän tahran.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää